INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pored reke jezero, marina, bazeni

23.08.2013. | Dnevnik

Nadležni iz bačkopalanačke opštine, ovih dana su organizovali sastanak s predstavnicima "Hidro zavoda" DTD iz Novog Sada, a pored opštinskih čelnika ovde su bili i urbanisti, sportisti, predstavnici privrednih komora. Tema je bila uređenje priobalja Dunava. Od pre dve godine priobalje je veliko gradilšte, a privodi se kraju izgradnja velikog, otvorenog olimpijskog bazena. Ako se ostvare planovi lokalne samouprave, ovde bi se radilo i gradilo još nekoliko godina, pa bi ovaj deo Bačke Palanke postao poznat sportsko-rekreativni centar, ali i banjsko mesto, raj za ribolovce, nautičare, ljude željne odmora, kampere, sportiste...

Pored otvorenog bazena najavljena je i izgradnja spa i velnes centra, marine i pristana, ali i regatnog centra na jezeru čime bi Bačka Palanka u pravom smislu reči postala centar veslačkog sporta u Srbiji. Tada bi se mogla organizovati najveća svetska takmičenja poput evropskih i svetskih prvenstva u kajaku na mirnim vodama i veslanju. Izgradnja otvorenih i zatvorenog bazena omogućiće razvoj plivanja, ali i vaterpola, a školarci iz Bačke Palanke i 13 sela opštine ovde bi svake godine pohađali školu plivanja. Nadležni kažu da je sa stručnjacima dogovoreno da se buši, odnosno traži topla, lekovita voda za koju su predpostavlja da se nalazi u priobalju. U jednoj od daljih faza izgradnje priobalja planira se i banja, a to bi vele, nadležni, značilo i posao za oko 150 radnika raznih struka.

Stručnjaci su takođe upozorili da se što pre mora regulisati obala koja u širini od nekoliko desetina metara razdvaja Dunav i zalivno jezero Tikvara. Naime, velika reka sve više ugrožava obalu, pa bi se u ovom delu ona morala pojačati kako se ne bi desilo da se ove dve vode spoje. Za sada na dva mesta kanalima su spojeni, što je dobro, pa tako jezero ima uvek svežu vodu koja ulazi uzvodno, a izlazi nizvodno.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;