INFONET-468X60-BANNER

Krov Muzeja savremene umetnosti još prokišnjava

22.08.2013. | Novosti

Građevinska sezona, koju MSU opet nije iskoristio, polako prolazi, a umesto izvođača radova iz Ministarstva kulture nedavno je upućena krivična prijava protiv odgovornih za kašnjenje rekonstrukcije. Još se ne zna da li će ona biti uvažena. Kao krivci, pored firme "Montera", koja je izvodila radove, bivše direktorke Muzeja Branislave Anđelković, pominju se i trojica bivših ministara Vojislav Brajović, Nebojša Bradić i Predrag Marković.

U Ministarstvu kulture kažu da nisu u mogućnosti da odgovore na pitanje dokle se stiglo sa tom prijavom, s obzirom na to da je predmet na dalju nadležnost prosleđen Republičkom javnom tužilaštvu. Ono što je u ovom trenutku izvesno jeste da će krov zgrade na Ušću prokišnjavati do daljeg.

- Posredno znam da problem nije postojao između Muzeja i preduzeća "Montera", već između firme koja je izvodila radove i nekoliko bivših saziva Ministarstva kulture – kaže Vladislav Šćepanović, odnedavno direktor Muzeja savremene umetnosti. - Više ministara je, navodno, upleteno u neke radnje sa izvođačem, ali o tome će suditi nadležni organi. Mislim da bi bilo mnogo bolje da Muzej raspisuje tendere, a ne da Ministarstvo kulture bude posrednik. Čekajući to, praktično smo zbog rekonstrukcije Vlade izgubili ovu godinu. Vezane su nam ruke. Stalno dobijamo neki fiktivni novac, koji ne možemo da iskoristimo. Ako država dozvoli, mi bismo raspisali tender i svu odgovornost preuzeli na sebe.

Da li je napravljena velika šteta prilikom radova?

- Krov je završen pre godinu dana, ali i dalje prokišnjava. Depo je skoro gotov, ali ne možemo da vratimo eksponate. Taj prostor je praktično neupotrebljiv, dok se ne zamene instalacije. Trebalo je da "Montera" sredi 200 regala, u kojima stoje slike. Pedeset su obnovili, a 150 ostavili napolju da kisnu.

Da li je neko iz Muzeja dolazio da kontroliše radove?

- Dolazili su. Siguran sam da su u Muzeju radili najbolje što mogu. Pokušali su nešto da urade, ali je Ministarstvo kulture bilo nadležno. Oni nisu reagovali i sad imamo dodatni trošak.

Koliko je novca potrebno da se Muzej završi?

- Po proračunu koji sam zatekao, oko sedam miliona evra. Možda je sad manje, jer su građevinski radovi i materijal pojeftinili.

Verujete li da će država obezbediti sredstva da se Muzej do 2015. konačno otvori za publiku, kako je bilo najavljeno?

- Krećemo u neku vrstu donatorske kampanje, koja će početi 24. septembra. Planiramo da pokušamo sami da nađemo deo sredstava za rekonstrukciju. Narodni muzej ne radi 12 godina, MSU – šest, i to je nedopustivo. Cilj nam je da kroz ovu donatorsku akciju pokažemo kako su muzeji tačka oslonca jedne države kao i prosveta i zdravstvo. Pokušaćemo da pronađemo bogate pojedince i firme koji su spremni da pomognu. Zato mislim da su donatori koji vole i žele da pomognu srpskoj kulturi – sada na potezu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;