INFONET-468X60-BANNER

Građevinska dozvola za samo 12 dana

14.08.2013. | Politika

Za samo dvanaest dana, od potpisivanja ugovora o izgradnji američke fabrike kompanije "Kuper standard" u Sremskoj Mitrovici, Gradska uprava za urbanizam i stambeno-komunalne poslove grada izdala je građevinsku dozvolu, što je, kako reče Robert Kening, direktor "Kuper standarda", najprijatnije iznenađenje koje je doživeo u Srbiji.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kaže, međutim, da u ovom gradu više nema čekanja na građevinske dozvole. Slučaj dozvole za "Kuper standard" je pokazao da se sve može raditi i brže i bolje.

- "Kuper standard" je čekao građevinsku dozvolu 12 dana, ali, ja sada garantujem da će svaki novi investitor od trenutka sklapanja ugovora o izgradnji čekati papire maksimalno od 15 do 20 dana. Uprava za urbanizam i stambeno-komunalne poslove grada je osposobljena da radi brzo i da izađe u susret svakom investitoru, kaže Nedimović.

Posle "Kuper standarda" u Sremskoj Mitrovici očekuju se još dva velika investitora. Grad ima na raspolaganju tri industrijske zone opremljene  infrastrukturom – struja, voda, telefoni, kanalizacija i gas. U zoni "Jezero" investitore čeka 24 hektara građevinskog zemljišta, "Sever 1" oko 45, a "Sever 2" 15 hektara građevinskog zemljišta. Pored toga prostornim planom Grada predviđene su i industrijske zone u svim seoskim naseljima, tako da su procedure oko prodaje i dodele građevinskog zemljišta oslobođene svih opterećenja i ograničenja.

- Mi samo ubrzavamo procedure. Kad nam stigne zahtev novog investitora ne otežemo i zatežemo sa izdavanjem građevinske dozvole. Spremni smo da investitoru izdamo građevinsku dozvolu za najviše 20 dana – kaže Vlada Petković, načelnik Uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove u Sremskoj Mitrovici.

Pre sedam godina kada je u Mitrovici počelo uređivanje radnih zona malo je ko očekivao da će investitori pokazati interesovanje da dođu u grad, koji je nekad bio poznati industrijski centar, a onda odjednom bukvalno ostao bez industrije, koja je privatizovana, ali i brzo uništena. Za sedam godina otvoreno je deset proizvodnih pogona sa oko 2.100 zaposlenih, a samo ove godine trebalo bi da se zaposli još oko hiljadu novih radnika.

- Kad smo formirali radne zone pre sedam godina, nismo računali da će nas zahvatiti kriza kakvu preživljavamo, pa smo računali na više investitora i zapošljavanje oko 4.000 ljudi. Kako kriza već prolazi računam da će dolaziti sve više i domaćih i stranih investitora, pa moramo biti spremni da im izađemo u susret, da se brže gradi i da ih se što više opredeli za Sremsku Mitrovicu, a to se rešava prvenstveno kratkim rokovima oko dozvola i saglasnosti, ali i stimulacija, zavisno od broja radnika – ističe gradonačelnik Nedimović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;