INFONET-468X60-BANNER

Hrvatska kompanija za proizvodnju peleta „Šišarka“ seli proizvodnju u Srbiju?

08.08.2013. | BIZLife

Hrvatska kompanija za proizvodnju peleta "Šišarka" namerava da svoju proizvodnju u narednom periodu prebaci u Srbiju. Prema rečima direktora kompanije Ivana Ćoškovića, ako "Šišarka" ne uspe da osigura dovoljno sirovina za 2014, preseljenje u Srbiju biće moguća opcija. On je potvrdio i da je ovih dana bio domaćin vodstvu "Srbijašuma", izvršnom direktoru Branimiru Ilčiću i timu njegovih saradnika.

Pelet je, inače, energetsko gorivo koje se dobija posebnim tehnološkim postupkom mlevenja, sušenja i presovanja raznih bio materijala a koristi se za grejanje.

Šumari iz Srbije, za razliku od Hrvatskih šuma, Upravi "Šišarke" dali su, naime, čvrsta jemstva da će, dođu li poslovati na to tržište, dugoročno godišnje imati osigurano 70.000 tona drvne sirovine za proizvodnju peleta, prenosi Poslovni dnevnik.

Šišarka je na vrhu liste kompanija koje se bave proizvodnjom peleta, zapošljava tridesetak radnika koji su lani radeći u tri smene proizveli 48.000 tona, od čega je čak 98% prodato u izvoz, na evropsko tržište.

Ponuda uprave "Srbijašuma" postakla je na razmišljanje o iseljavanju iako je u pogone "Šišarke" investirano gotovo 50 miliona kuna (oko sedam miliona evra). Proizvodnja je potpuno kompjuterizirana, ali najmanji je problem, kaže Ćošković, demontirati postrojenja i preseliti ih na drugu obalu Dunava, gde uz uslov da kompanija posluje najmanje 10 godina lokalna vlast po svakom novom radnom mestu najavljuje i bonus u visini 10 hiljade evra.

Da bi radila punim kapacitetom, "Šišarka" već neko vreme sirovinu uvozi iz Srbije, što znatno poskupljuje proizvodnju. To je verovatno i motivisalo "Srbijašume" na ponudu, piše Poslovni dnevnik.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;