INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uništen arheološki lokalitet Latifka zbog radova na Koridoru 10 kod Vranjske banje

27.06.2013. | Danas

U naselju Đelinci, kod Vranjske banje, gde grčka kompanija "Terna" izvodi radove na deonici nove trase Koridora 10 gotovo da su potpuno uništeni ostaci rimskog naselja koje datira s kraja drugog do sredine četvrtog veka, u arheološkoj literaturi poznatog pod imenom Latifka, upozorili su arheolozi Narodnog muzeja u Vranju.

Arheološki lokalitet Latifka nalazio se na raskrsnici puta via militaris Niš-Skoplje, kao i puta za Pautaliju, odnosno današnji Ćustendil, koji je išao dolinom reke Banjštice. Arheolozi su ovaj lokalitet otkrili pedesetih godina prošlog veka, a prva iskopavanja su vršena 1965. godine.

- Jedino se može spasiti deo nekropole koja je ovde otkrivena, a od naslaga zemlje otrgnuti su predmeti iz tog perioda, nešto ostataka keramičkog i staklenog posuđa, kao i novčići. Gotovo je neverovatno da se ovde izvode zemljani radovi, a da niko od nadležnih institucija nije reagovao kako bi se sačuvao ovaj arheološki lokalitet – ukazuje Goran Mitrović, arheološki savetnik Narodnog muzeja u Vranju.

Izveštaj o zatečenom stanju odmah je poslat Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu, a biće obavešteno Ministarstvo kulture, kao i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i druge institucije.

- Tražićemo hitnu obustavu svih radova na ovom prostoru da bi arheolozi spasili ono što se može spasiti. Nažalost, deo istorije je otišao u nepovrat jer su mašine potpuno zatrpale zemljom ceo lokalitet – navodi Mitrović.

Ni nakon akcije ljudi iz Narodnog muzeja u Vranju radovi na ovoj deonici Koridora 10 nisu bili prekinuti, pa su na potezu nadležni državni organi.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;