Nove zgrade sa starom fasadom

14.06.2013. | Dnevnik

Konačnog rešenja za istorijske objekte i spomenike kulture u Zrenjaninu koji su, kada ih je načeo zub vremena, počeli da se obrušavaju i ugrožavaju živote prolaznika, još nema na pomolu.

Slušajući kazivanja predstavnika nadležnih gradskih službi i stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, može se izvesti zakljukak da su manjak novca i nerešeni imovinsko-pravni odnosi glavni problemi zbog čega se konačno ne preduzmu neke konkretne mere. A, ako ostane na ovome, centar grada bi u dogledno vreme mogao odavati utisak kakvog zapuštenog gradilišta, sa obrušenim građevinama i šutom na sve strane. Jer, sa zgrade u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 26, poznate po imenu Kuća porodice Munčić, već je otpao pozamašan deo krova, a na objektu znanom kao Kuća Filkovića, koji se nalazi u istom sokaku, na broju 40, srušio se čitav zid sa južne strane. O ovom problemu bilo je reči na sastanku koji su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Darko Karan i član Gradskog veća Dragiša Albulj održali sa predstavnicima vojvođanskog i zrenjaninskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Objekti u glavnoj gradskoj ulici, pod brojevima 26, 29 i 40, problematični su i ograđeni su da ne bi ugrožavali sigurnost prolaznika. Grad je usvojio zaključak o njihovom rušenju, ali bi pre toga država morala da skine zaštitu sa njih. Zavod u Zrenjaninu je, međutim, propisao tehničke mere zaštite i one se upravo razmatraju – veli Karan i ponavlja stav Gradske uprave da novca za kompletnu rekonstrukciju ugroženih građevina nema i da taj problem mora biti rešen na drugi način.

Mišljenje gradske vlasti je da bi sporni objekti trebalo da budu srušeni, a kasnije, kroz javni poziv, budući investitor bi bio obavezan da na novoj zgradi izgradi istu spoljnu fasadu.

- Razmišljanja idu i u tom pravcu da se građevine poruše do spoljne fasade i da ona praktično bude "nalepljena" na novi objekat – objašnjava Karan.

 
Share |

Komentari: 1

Goran Jovanovic 18.06.2013 11.53.53

Svi problemi su zbog neupotrebljivih i neprimenjivih zakona koje treba menjati i prilagoditi.
Ko nema para da popravi krov ili fasadu, platiti mu i racunati kao kredit sa hipotekom na stan sa sve kamatama.
Neki su dzaba dobili stanove, otkupili za soljicu kafe i sad cekaju da im neko drugi plati odrzavanje...

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...