Stiže najsavremenija oprema na fakultete

20.05.2013. | Politika

Zahvaljujući donaciji Evropske unije, biće obnovljene laboratorije, istraživački, naučni i studentski kabineti i komunalni objekti na 27 fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Novom Pazaru, Boru, Vrnjačkoj Banji, Čačku i Leskovcu.

Bratislav Ilić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, inače koordinator za arhitekturu i građevinske radove, objašnjava da je projekat "Unapređenja infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji" (EU HETIP) zajednički projekat Ministarstva i EU, za čiju je implementaciju EU obezbedila 22,5 miliona evra iz predpristupnih fondova (IPA).

Najveći deo donacije je u opremi (17,5 miliona evra), koja sadrži sve od nameštaja do mikroskopa i koja će biti instalirana kada budu gotovi građevinski radovi.

- Početak radova bio je na četiri gradilišta u novembru, a na osam u decembru prošle godine. Neki radovi će početi tokom letnjih meseci, jer je na fakultetima u toku nastava, a predviđeni kraj radova je u maju 2014. godine. Kada je reč o opremi, nju će koristiti 27 fakulteta na gotovo svim državnim univerzitetima. Tokom letnjih meseci će stići prva oprema, a ostatak krajem ove i tokom iduće godine – objašnjava Ilić.

On dodaje da će sofisticirana i moderna oprema za savremenu nastavu, pomoći našim studentima i profesorima da unaprede sistem razmene znanja, kao i da budući akademski građani budu bolje pripremljeni za izazove na nacionalnom i evropskom tržištu rada.

Sagovornik nabraja deo onoga što se trenutno radi: rekonstrukcija velikog i malog staklenika u Botaničkoj bašti "Jevremovac", obnova ulične i dvorišne fasade, potkrovlja i izgradnja panoramskog lifta i rampe za studente sa hendikepom u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, obnova stare zgrade fakulteta i zgrade dekanata Tehničkog fakulteta u Boru, adaptacija i sanacija učionica i slušaonica na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, renoviranje nastavno-turističkog naselja "Goč" Šumarskog fakulteta u Beogradu, izgradnja i proširenje kotlarnice uz povezivanje na gasovod zgrade za predavanja Mašinskog fakulteta u Kraljevu...

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...