Stiže najsavremenija oprema na fakultete

20.05.2013. | Politika

Zahvaljujući donaciji Evropske unije, biće obnovljene laboratorije, istraživački, naučni i studentski kabineti i komunalni objekti na 27 fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Novom Pazaru, Boru, Vrnjačkoj Banji, Čačku i Leskovcu.

Bratislav Ilić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, inače koordinator za arhitekturu i građevinske radove, objašnjava da je projekat "Unapređenja infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji" (EU HETIP) zajednički projekat Ministarstva i EU, za čiju je implementaciju EU obezbedila 22,5 miliona evra iz predpristupnih fondova (IPA).

Najveći deo donacije je u opremi (17,5 miliona evra), koja sadrži sve od nameštaja do mikroskopa i koja će biti instalirana kada budu gotovi građevinski radovi.

- Početak radova bio je na četiri gradilišta u novembru, a na osam u decembru prošle godine. Neki radovi će početi tokom letnjih meseci, jer je na fakultetima u toku nastava, a predviđeni kraj radova je u maju 2014. godine. Kada je reč o opremi, nju će koristiti 27 fakulteta na gotovo svim državnim univerzitetima. Tokom letnjih meseci će stići prva oprema, a ostatak krajem ove i tokom iduće godine – objašnjava Ilić.

On dodaje da će sofisticirana i moderna oprema za savremenu nastavu, pomoći našim studentima i profesorima da unaprede sistem razmene znanja, kao i da budući akademski građani budu bolje pripremljeni za izazove na nacionalnom i evropskom tržištu rada.

Sagovornik nabraja deo onoga što se trenutno radi: rekonstrukcija velikog i malog staklenika u Botaničkoj bašti "Jevremovac", obnova ulične i dvorišne fasade, potkrovlja i izgradnja panoramskog lifta i rampe za studente sa hendikepom u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, obnova stare zgrade fakulteta i zgrade dekanata Tehničkog fakulteta u Boru, adaptacija i sanacija učionica i slušaonica na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, renoviranje nastavno-turističkog naselja "Goč" Šumarskog fakulteta u Beogradu, izgradnja i proširenje kotlarnice uz povezivanje na gasovod zgrade za predavanja Mašinskog fakulteta u Kraljevu...

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...