INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prevaranti ojadili 25.000 kupaca stanova

09.05.2013. | Dnevnik

Iako je višestuka prodaja istih stanova smanjena, tržište nekretnina u Srbiji još uvek karakteriše prilična doza nesigurnosti kupaca stanova koji se plaše prevare.

A ona je proteklih godina bila prisutna zbog velikog učešća "sive" ekonomije, nestručnosti prodavaca i brojnih drugih razloga. Da bi se što više povećala pravna sigurnost kupaca stanova, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija izradilo je nacrt zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je na javnoj raspravi.

Po procenama Privredne komore Srbije, u našoj zemlji ima oko 25.000 prevarenih kupaca stanova. Prevare nisu samo dvostruke, trostruke ili petostruke prodaje kvadrata već su oštećeni i oni kupci koji su platili stanove u koje ni posle osam, devet ili deset godina ne mogu da se usele jer su investitori nestali, a gradilišta ostala napuštena.

Bivši sekretar za građevinarstvo u PKS-u Goran Rodić kaže  da je većina tih investitora  zatvorila svoje firme, novac su izneli na račune u inostranstvu, koji su van kontrole, tako da su mnogi kupci ostali i bez para i bez stana. Ogroman broj objekata je pod hipotekom. Mnogi koji su uspeli da se usele u svoje stanove sada imaju na grbači dugove investitora bankama. Veliki deo tih investitora nedostupan je državnim organima i nema imovinu iz koje bi se kupci mogli obeštetiti. Sve je to posledica loših zakona iz prethodnog perioda. Prevaranti su koristili "rupe" u propisima, mitom i korupcijom dolazili do skupocenih lokacija za male pare, veliki broj objekata ne odgovara tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje su se izdavale dozvole.

Da bi se izbeglo takvo stanje, bilo je neophodno da se licenciraju i investitori i izvođači – što je tražilo Udruženje građevinara u PKS-u – da polože bankarske garancije iz kojih bi se kupci obeštetili ukoliko objekti ne budu završeni. Međutim, taj predlog nije prošao, tako da su i danas moguće prevare koje propisivanje uslova za rad agenata za promet nekretnina neće sprečiti, iako to ne može da šteti. Prevare su prvenstveno u rukama nesavesnih investitora i izvođača.

Da bi stala na kraj prevarantima, država je svojevremeno uvela registar investitora, koji je dostupan na internetu, kao što će biti i registar posrednika, kojem će zainteresovani građani moći neometano da pristupe. Međutim, da bi bili sigurni, kupci treba da se oslanjaju na kupovinu prvenstveno uknjiženih stanova, ali i tu treba biti oprezan jer je Zakonom o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole omogućen upis u Katastar i objekata koji su građeni bez građevinske dozvole pa u Katastru treba videti da li postoji klauzula – teret nezavršene legalizacije, odnosno neplaćenih dažbina.

(Ne)dostupni inspekciji

Predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti u PKS-u Damir Borić smatra da postoji veliki broj onih koji obavljaju tu delatnost a nisu registrovani, zbog čega su nedostupni nadležnim inspekcijskim organima. Zbog se toga država i svi učesnici u prometu nepokretnosti – posrednici, agenti, korisnici usluga – susreću s velikim problemima, a ima i prevara. Klijenti neretko odbijaju da s posrednikom zaključe ugovor o posredovanju – čime se izbegava plaćanje poreza za izvršene usluge, kao i evidencija prometa, što nikome ne odgovara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;