NIS postao vlasnik 50% vetroparka u "Plandištu"

23.04.2013. | Tanjug

"Naftna industrija Srbije" (NIS) postala je vlasnik 50% udela u projektu izgradnje vetroparka "Plandište", koji predviđa 34 vetrogeneratora kapaciteta 102 megavata, na teritoriji istoimene opštine u Srbiji, saopšteno je danas iz NIS-a.

Očekuje se da će izgradnja vetrogeneratora početi u junu ove godine, a da će u prvom kvartalu 2014. početi pripreme za puštanje u rad. Električnu energiju proizvedenu u vetroparku preuzimaće distributivne mreže "Elektroprivrede Srbije".

Ukupna vrednost projekta, uključujući izradu osnovne dokumentacije i pribavljanje dozvola, iznosi 160 miliona evra, a NIS će izdvojiti 23,5 miliona evra. Ostatak sredstava biće obezbeđen iz bankarskih kredita, čijim će se privlačenjem i obezbeđenjem baviti učesnici projekta.

Projekat ne predviđa izdavanje garancija po kreditima od NIS i njegovih zavisnih struktura, pa se na taj način neće koristiti kreditni limiti NIS. Formiran je pul banaka koje su spremne da kreditiraju projekat i čiji predstavnici zajedno s učesnicima projekta usaglašavaju finalne komercijalne uslove za odobravanje kredita. Paralelno se obavlja izbor isporučilaca opreme i izvođača radova na izgradnji pomoćnih objekata.

Ovaj projekat se realizuje u skladu sa strategijom dugoročnog razvoja NIS-a, koja predviđa diversifikaciju biznisa kompanije i njenu transformaciju u regionalni energetski holding. NIS je u decembru 2012. godine potpisao Sporazum o izgradnji vetroparka "Plandište" s vlasnicima akcionarskog društva "Energowind".

Nameru da učestvuje u izgradnji vetroparka "Plandište" kod istoimenog vojvođanskog mesta izrazila je francuska kompanija "Akuo Energy SAS", koja je s akcionarskim društvom "Energowind" potpisala odgovarajući memorandum o saradnji.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...