INFONET-468X60-BANNER

Turci grade TE kod Despotovca

23.04.2013. | B-92

Turska kompanija Teknotes trebalo da bi u naredne 2,5 godine na području Despotovca izgradi termoelektranu snage oko 320 megavata. Ugovor o zajedničkom dugoročnom poslovno-investicionom partnerstvu potpisali su u Resavici predsednik opštine Despotovac Dejan Nenadović i direktor turske kompanije Teknotes Oral Bajtok.

Kako se navodi, termoelektrana bi trebalo da bude izgradjena na mestu bivšeg rudnika "Resava" u Plažanu kod Despotovca, a prema rečima Nenadovića, turski investitor će uložiti preko 700 miliona dolara.

"Termoelektrana će proizvoditi dva miliona kilovat časova električne energije godišnje, što će ovoj kompaniji doneti prihod od 100 miliona evra godišnje. Po ugovoru, od ukupnog prihoda od proizvodnje struje u ovoj termoelektrani, tri odsto godišnje dobijaće Opština Despotovac", rekao je Nenadović.

U projektu izgradnje termolektrane strateški partner turskoj kompaniji biće Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica". Direktor tog preduzeća Vladan Milošević, koji je prosustvovao potpisivanju ugovora, rekao je da će se ugalj iz novog rudnika, koji će uskoro biti otvoren, isporučivati ovoj termoelektrani.

"Pored plasmana tog uglja u termoelektranu, imaćemo i bližu saradnju i povezivanje sa Elektroprivredom Srbije, što ovaj ugovor i podrazumeva", kazao je Milošević.

On je istakao da je to partnerstvo bitno za opštinu jer će omogućiti zapošljavanje oko 600 ljudi. Direktor turskog Teknotesa Oral Bajtok je rekao da će sama elektrana uposliti oko 400 radnika, dok će dodatnih 200 biti zaposleno u rudniku mrkog uglja Rembas.

"Prve dve jedinice koje ćemo izgraditi partnerski sa vašim državnim kompanijama imaće snagu od 260 i 320 megavata koje će proizvoditi minimalno dva miliona kilovat časova godišnje", rekao je Bajtok.

On je dodao da se radi o saradnji koja će trajati bar 30 godina. Potpisivanju ugovora su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;