INFONET-468X60-BANNER

Srbiju tek očekuje talas energetske efikasnosti

23.04.2013. | Tanjug.biz

Srbija u energetskoj efikasnosti zaostaje nekoliko decenija za razvijenim zemljama, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Radivoje Mitrović.

"Očekujem da talas koji je bio karakterističan za Evropu poslednjih desetina godina tek stigne ovde i da će to biti podloga za novi investicioni ciklus, pre svega, u podizanje zgrada", kazao je Mitrović.

On je na međunarodnom simpozijumu "Obnovljivi izvori energije i zdrave zgrade" u Beogradu naglasio da je to šansa za velike kompanije, ali i mala i srednja preduzeća da razviju biznis, smanje troškove energije, ali i da se generalno podigne kvalitet života. Mitrović je naveo da je energetska efikasnost odavno "jedna od hit tema i oblasti zbog svoje važnosti u ukupnom razvoju civilizacije" i da predstavlja jednu od šansi za brži razvoj ekonomije i veće zapošljavanje. On je napomenuo da skoro nijedna oblast nauke u Srbiji nije u takvoj sprezi sa strukom i naukom kao što je to slučaj sa energetskom efikasnošću.    

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za energetiku Slobodan Petrović složio se da smo u oblasti obnovljivih izvora energije "mladi i tek na početku", jer tek nekoliko godina primenjujemo te tehnologije. U našem sistemu već radi 30 obnovljivih izvora energije, ali njihova snaga je simbolična, ukazao je Petrović na skupu u organizaciji PKS, Društva za klimatizaciju, grejanje i hlađenje Srbije i Centra za održive i zdrave zgrade Univerziteta Ksung Hee iz Južne Koreje.

On je podsetio da naša zemlja do 2020. godine mora da ispuni preuzetu obavezu da 27 odsto ukupne energije u upotrebi bude iz obnovljivih izvora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;