Klizišta ugrožavaju kuće (video)

06.03.2013. | RTS

U Vladičinom Hanu počela su geološka istraživanja zemljišta na kome je aktivno klizište. Od kvaliteta zemljišta zavisiće metod sanacije, a od priliva finansijskih sredstava dinamika radova.

Zatvorena je prodavnica koju je dvanaest godina vodio Dejan Ristić i od toga izdržavao porodicu. Mušterija ima, ali ne i uslova za rad. Prodavnica klizi, pod se pomera. Uspeo je da privremeno sanira pod, zidovi i prozori i dalje pokazuju znake aktivnog klizišta.

Ristić kaže da za oko godinu dana uloži od 500 do 1.000 evra. "Betoniramo, stavljamo žice, i opet ništa", objašnjava.

U naselju Poljana je 120 kuća. Zemlja klizi po par centimetara godišnje, izaziva oštećenja. Stručnjaci procenjuju da zemlja klizi u slojevima.

"Prvi sloj klizi površinski, a drugi, kompletni sloj na više od deset metara dubine, klizi preko sloja gline", objašnjava Rade Pešterac iz preduzeća "Huming".

Na osam mesta u naselju Poljana, stručnjaci "Huminga" buše zemlju, uzimaju uzorke sa 30 metara dubine. Od kvaliteta zemljišta zavisiće metod sanacije,ili će biti podignuti stubovi ili potporni zidovi.

Direktor Direkcije za izgradnju Časlav Mladenović kaže da će ta geomorfološka istraživanja biti osnova da se napravi projekat.

"Onda ćemo konkurisati kod ministarstava i Vlade da se problem reši", najavljuje Mladenović.

U dva naselja klizišta su aktivirana su pre nekoliko godina. Desetak kuća je ispražnjeno, jer nisu pogodne za stanovanje zbog velikih oštećenja. Meštani koji su ostali redovno kontrolištu stepen oštećenja zidova, stepeništa, podova.

Naselje Kula je na brdu iznad puta i pruge, može da ugrozi i tunel. Lokalna samouprava planira da sanira klizište zajedno sa Preduzećem za puteve i Železnicom Srbije.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...