Srbija na 175. mestu po brzini izdavanja građevinskih dozvola

24.09.2012. | Blic

Srbija je u studiji Svetske banke "Duing biznis za 2012" na 175. mestu od ukupno 183 zemlje kada je reč o postupku izdavanja građevinskih dozvola, saopšteno je danas na skupu o unapređenju efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola.

Tako nizak rejting posledica je, kako je istaknuto, sporosti izdavanja građevinskih dozvola, jer taj postupak u Srbiji traje 279 dana i porazumeva 19 procedura.

Na skupu u organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koja je uradila analizu efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić je kazao da će država učiniti sve da pojednostavi dobijanje dozvola za gradnju.

Po njegovim rečima, dosadašnji način izdavanja dozvola je bio komplikovan, skup i podsticao je mito i korupciju, a prethodne vlade koje su pokušavale da reše problem, to su radile "blago i nenametljivo".

Ilić je kazao je da su potrebne radikalne promene u tom sektoru i naglasio da će država uskoro omogućiti da se građevinske dozvole dobijaju na jednom mestu.

- Neću dozvoliti da Srbija bude zemlja koja ima 1,3 miliona neuknjiženih objekata - rekao je Ilić i najavio da će za 20 do 30 dana u skupštinskoj proceduri biti izmene Zakona o državnom premeru i katastru i Zakona o izgradnji.

Biće, kako je dodao, omogućeno i da se sve naknade za gradnju plaćaju nakon što se dobije građevinska dozvola, čime će se omogućiti da u Srbiji grade "ne samo bogati i tajkuni".

Ocenio je da je građevinarstvo u Srbiji motor razvoja zemlje i istakao da će, ako se to pokrene, biti pokrenuta čitava država.

 

 
Share |

Komentari: 1

sava 01.10.2012 23.41.59

Opet ćemo imati zastoj u radu. U ovoj državi neko nije normalan. Neće se moći izdavati građevinske dozvole u dogledno vreme. Bili smo 175 od 183 zemlje u svetu a sada ćemo definitivno biti poslednji u svetu po brzini izdavanja građ. dozvola. Ovaj pokušaj sa EE je pokušaj kao sa notarima. Mali broj ima licencu za EE. Ovo sve se mora odložiti za vreme kada stvarno budemo blizu EU, još smo mi daleko od njih. Narod nema pare da legalizuje objekte sada će kao imati sa EE.

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...