INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sistemi za dovođenje prirodnog svetla u objekte

18.06.2018. | José Tomás Franco | Arch Daily

Ništa nije racionalnije od korišćenja prirodnog svetla koje je garant za poboljšanje prostornog kvaliteta zgrada, kao i uštedu energije. Svest o ograničenosti prirodnih resursa i zahtevima za smanjenje potrošnje energije umanjila je važnost veštačkih sistema osvetljenja, podstičući arhitekte da traže efikasnija rešenja za svoje projekte. Imajući ovo u vidu usvojeni su različiti sistemi koji pomažu da prirodno osvetljenje prodre u sve prostorije i delove objekata.

Ovi sistemi takođe mogu da garantuju izvrsna prostorna svojstva ako su pravilno projektovani. U nastavku su prikazani bitni sistemi za zenitno osvetljenje.

Svetlarnici

Svetlarnik

Slika 1. Svetlarnici (foto: Matheus Pereira)

Horizontalni otvori koji se strateški nalaze na krovovima zgrada su zapravo svetlarnici koji omogućavaju direktan ulaz prirodne svetlosti u unutrašnju oblast konstrukcije. Obično je u pitanju prozirno staklo postavljeno na gornjoj strani objekta, koje omogućava da veći procenat svetlosti uđe u prostor. Treba ih pažljivo koristiti jer imaju tendenciju da favorizuju povećanje toplotnog opterećenja u zgradi, tj. povećavaju temperaturu u unutrašnjosti. Stoga moraju biti strateški pozicionirani i projektovani tako da se vodi računa o dimenzijama i materijalima.

Svetlarnik

Slika 2. Svetlarnici - Vila de Carvão Sangdong (foto: Ryu In Keun)

Kao alternativa se može koristiti laminirano staklo ili polikarbonat koje će omogućiti da svetlost ulazi indirektno ali i da se smanji procenat količine svetlosti koja prodire u objekat. Predstavlja jedan od najčešće korišćenih zenitnih sistema osvetljenja i preporučuje se za  holove, hale ili kupatila.

Pored toga, ovi svetlarnici dolaze u velikom broju modela i variraju u dizajnu, dimenziji i materijalu, od tradicionalnih otvora na plafonu do složenijih modela.

Testerasti krov

Testerasti krov

Slika 3. Testerasti krov (foto: Matheus Pereira)

Ove vrste tavanskih krovnih prozora se uobičajeno koriste kod industrijskih zgrada i magacina koji imaju metalne krovove. Oni krovu daju testerasti izgled, a nagibi su strateški uređeni da bi se dobila određena količina svetlosti. Obično su postavljeni na fasadu gde je manje sunčeve svetlosti (južno na južnoj hemisferi i severno, na severnoj), omogućavajući prirodnom osvetljenju da prodre bez direktne sunčeve svetlosti. U nekim slučajevima oni podrazumevaju i otvore za ventilaciju.

Testerasti krov

Slika 4. Testerasti krov - Hospital Sarah Kubitschek Salvador (foto: Nelson Kon)

Njegove varijacije u pogledu dimenzija i nagiba su projektovane u zavisnosti  od toga u kom procentu treba da se omogući ulaz sunčeve svetlosti. U ovom sistemu neophodno je zastakljenje za okvirima kako bi se sprečio ulazak kiše.

Lanterne

Lanterne

Slika 5. Lanterne (foto: Matheus Pereira)

Lanterne predstavljaju male uzvišene krovove koji su sa dve strane zastakljeni i tako omogućavaju ulazak prirodnog svetla.

One su i veoma pogodne, uz korišćenje pokretnih ramova, za potrebe ventilacije i klimatizacije unutrašnjeg prostora.

Lanterne

Slika 6. Lanterne - Light Folds (foto: Svend Andersen)

Kupole

Kupole

Slika 7. Kupole (foto: Matheus Pereira)

Kupole pružaju dalekosežniji efekat osvetljenja u poređenju sa prethodnim slučajevima. Međutim, zbog velikih dimenzija koje se pretpostavljaju, u većini slučajeva imaju tendenciju da generišu velika toplotna opterećenja unutar zgrada. Zbog toga se uglavnom koriste za holove, dvorišta i prostorije u kojima je veliki protok ljudi.  

Kupole

Slika 8. Kupole - Panteão Romano (foto: Flickr user lysander07)

Atrijumi

Atrijumi

Slika 9. Atrijumi (foto: Matheus Pereira)

Kao i svetlarnici i atrijumi direktno „otvaraju“ prostor na krovu i u većini slučajeva su piramidalnog oblika ili u formi zabata (trouglasti deo krova koji prekriva prednju i zadnju stranu tavana), izgrađeni od metalnih profilia i zastakljeni. Suprotno gorenavedenim slučajevima, ova tipologija se preporučuje za zgrade sa većim brojem spratova, omogućavajući da uđe veća količina svetlostii bez stvaranja visokih toplotnih opterećenja.

Atrijumi

Slika 10. Atrijumi - Viviendo con la luz del sol (foto: Yousuke Harigane)

Svetlosni tuneli

Svetlosni tuneli

Slika 11. Svetlosni tuneli (foto: Matheus Pereira)

Osim svetlarnika, u različite vrste krovova mogu biti ugrađeni i svetlosni tuneli, ravni ili nagnuti. Sa različitim dužinama i širinama, mogu biti fleksibilni ili kruti. Razlika je u tome što oni prenose svetlost kroz refleksiju u prostore kroz krovove, tamo gde nije moguće ugraditi sisteme kao što su gorenavedeni.

Svetlosni tuneli

Slika 12. Svetlosni tuneli - Biblioteca Viipuri (foto: The Finnish Committee for the Restoration of Viipuri Library)

Cevi su u unutrašnjosti obložene reflektujućim materijalima stvarajući različite svetlosne intenzitete kao rezultat njihovih dimenzija i korišćenog materijala, i predstavljaju optimalno rešenje za industrijske i komercijalne projekte. Postoje i modeli od fiberglasa koji su izrađeni posebno za objekte gde su kratka rastojanja između spoljašnjosti i ploče.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;