INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neizvesna izgradnja fabrike vode u Zrenjaninu

14.08.2012. | Dnevnik

Ima li nova gradska vlast mogućnost da sa austrijsko-nemačkom kompanijom "Wassertechnik" raskine ugovor o izgradnji fabrike vode u Zrenjaninu i hoće li to učiniti ako joj se ukaže prilika, za sada je teško reći, jer se niko iz lokalne samouprave nije oglašavao ovim povodom.

Ugovor o investiciji vrednoj 25,6 miliona evra sredinom aprila potpisali su generalni direktor "Wassertechnik" Ralf Šreder i direktor zrenjaninskog JKP "Vodovod i kanalizacija" Milorad Bjelogrlić, i tom prilikom su istakli da bi izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode za piće trebalo da bude završena u naredne tri godine.

I dok je bivša gradska vlast, oličena u DS i LSV, koja je i sklopila ovaj posao, tvrdila da je u pitanju "istorijski čin", zahvaljujući kom će konačno biti rešen višedecenijski problem koji Zrenjaninci imaju sa kvalitetom pijaće vode, tada opoziciona SNS, a danas nosilac vlasti u gradu na Begeju, upozoravala je da je ovaj aranžman veoma štetan po Zrenjanin.

Prvi čovek zrenjaninskih naprednjaka i gradonačelnik u ostavci Goran Knežević pre nekoliko meseci je tvrdio da se od javnosti tendenciozno prikriva činjenica da partner u ovom poslu – kompanija "Wassertechnik", uopšte ne poseduje tehnologiju za preradu zrenjaninske vode, kao i da se od građana krije da je ukupna cena izgradnje fabrike vode preko 40 miliona evra i da ne postoji bilo kakva garancija da će u finansiranju učestvovati Pokrajina i Republika.

On je čak pozvao direktora "Vodovoda i kanalizacije" Milorada Bjelogrlića da ne potpiše ugovor sa austrijsko-nemačkom kompanijom, na šta se ovaj oglušio. Bez obzira na to, prilikom smene gotovo svih direktora javnih preduzeća i ustanova, odbornici vladajuće koalicije iz redova SNS, SPS, DSS, NS i SPO, odlučili su da Bjelogrlića zadrže u direktorskoj fotelji.

- Aktivnosti, predviđene ugovorom, su u toku. Radi se na takozvanom finom, preciznom doterivanju tehnoloških rešenja i utvrđivanju preciznih parametara neophodnih za pristupanje izradi projektno-tehnološke dokumentacije. To rade stručnjaci "Wassertechnik"-a - objašnjava direktor Bjelogrlić dokle se stiglo u ovom poslu.

Po njegovim rečima, tenderom je predviđeno da period projektovanja, izgradnje, probnog rada i stavljanja u pogon ne može biti duži od 36 meseci.

- Na nama je da u narednih nekoliko meseci obezbedimo garanciju za vraćanje kredita s obzirom na to da inostrani partner finansira izgradnju iz sopstvenih sredstava. Dugoročniji posao jeste i iznalaženje mogućnosti da se obezbedi učešće pokrajinskih, ali i republičkih sredstava, odnosno para iz nadležnog ministarstva, kako bi se smanjile obaveze grada i Vojvodine – navodi Bjelogrlić.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 1

Lazar Brcic Kostic 17.08.2012 10.10.51

Gospodo,

Direktora Zrenjaniskog Vodovoda gospodina Bjelogrlica sam upoznao jos prije 20 godina, jedno duze vreme smo saradjivali sve dok nisam otisao za Kanadu. To je covek od integriteta, zanja, postenja i morala, i u njegove odluke gradjani Zrenjanina netreba da sumnjaju. Ako je on sa svojim strucnim ekipama procenio da je to najbolja opcija, treba da mu verujete i da mu u realizaciji takvoga projekta date punu podrsku.
Ovaj visegeneracijski projekat treba da do kraja svoje realizacije ima podrsku svake politicke opcije I svake vlasti I verujem da ce te u tome uspeti.

Lazar Brcic Kostic
Vancouver Kanada
Suboticanin bivsi Direktor Subotickoga Vodovoda

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;