Vlada produžava rok za popuste za legalizaciju do 2015. godine

11.05.2012. | Tanjug

Vlada Srbije usvojila je Predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji kojim je predviđeno da se rok za popuste za legalizaciju produži do 30. juna 2015.

Na konferenciji za novinare posle sednice vlade, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić podsetio je da je taj rok prvobitno bio 30. jun ove godine, ali da je odlučeno da bude produžen zbog ogromnog broja pristiglih prijava građana i ograničcenog administrativnog kapaciteta lokalnih samouprava.

On je naveo da je od stupanja na snagu zakona u Srbiji legalizovano više objekata nego prethodnih 11 godina, otkada je počeo proces legalizacije.

Legalizacija predviđa za određene kategorije stanovništva umanjene naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije za porodične stambene objekte i stanove do 100 kvadratnih metara u iznosu od 99%, kao i umanjenje od 60% za sve vlasnike do 100 kvadrata, bez ispunjenja posebnih uslova.

Popusti ne važe za objekte izgrađene u prvoj i ekstra zoni, a ispunjavanje socijalnih uslova podrazumeva podnošenje dva dokumenta - da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje i da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekti nalaze i nemaju druge nepokretnosti na teritoriji te opštine.

 
Share |

Komentari: 1

Darko 15.05.2012 11.33.54

Po nekom zakonu su nelegalizovani objekti trebali da plaćaju 100-struki iznos gradskog građevinskog zemljišta. To se nikada nije ostvarilo. Po Dulićevom "zakonu" ne može se rušiti objekat koji je u postupku legalizacije. Znači da je veliki broj objekata sagrađenih na tuđem zemljištu u procesu "legalizacije" koja će se "zbog manjka administracije" rešiti kroz 1.000.000 godina. Za to vreme su na gubitku zbog Dulića vlasnici zemljišta i zgrada (zbog nelegalnih zajedničkih prostorija) koji plaćaju državi porez, dok su na dobitku držaoci bespravnih objekata koji NIŠTA NE PLAĆAJU državi i koriste oteto. Ovim zakonom Dulić je namerno ostavio prostora za zloupotrebu prilikom legalizaciije iz ne znam kojih razloga, ali je činjenica da administrativni aparat i dalje štiti kriminalce, a ne prava građana.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...