Vlada produžava rok za popuste za legalizaciju do 2015. godine

11.05.2012. | Tanjug

Vlada Srbije usvojila je Predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji kojim je predviđeno da se rok za popuste za legalizaciju produži do 30. juna 2015.

Na konferenciji za novinare posle sednice vlade, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić podsetio je da je taj rok prvobitno bio 30. jun ove godine, ali da je odlučeno da bude produžen zbog ogromnog broja pristiglih prijava građana i ograničcenog administrativnog kapaciteta lokalnih samouprava.

On je naveo da je od stupanja na snagu zakona u Srbiji legalizovano više objekata nego prethodnih 11 godina, otkada je počeo proces legalizacije.

Legalizacija predviđa za određene kategorije stanovništva umanjene naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije za porodične stambene objekte i stanove do 100 kvadratnih metara u iznosu od 99%, kao i umanjenje od 60% za sve vlasnike do 100 kvadrata, bez ispunjenja posebnih uslova.

Popusti ne važe za objekte izgrađene u prvoj i ekstra zoni, a ispunjavanje socijalnih uslova podrazumeva podnošenje dva dokumenta - da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje i da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekti nalaze i nemaju druge nepokretnosti na teritoriji te opštine.

 
Share |

Komentari: 1

Darko 15.05.2012 11.33.54

Po nekom zakonu su nelegalizovani objekti trebali da plaćaju 100-struki iznos gradskog građevinskog zemljišta. To se nikada nije ostvarilo. Po Dulićevom "zakonu" ne može se rušiti objekat koji je u postupku legalizacije. Znači da je veliki broj objekata sagrađenih na tuđem zemljištu u procesu "legalizacije" koja će se "zbog manjka administracije" rešiti kroz 1.000.000 godina. Za to vreme su na gubitku zbog Dulića vlasnici zemljišta i zgrada (zbog nelegalnih zajedničkih prostorija) koji plaćaju državi porez, dok su na dobitku držaoci bespravnih objekata koji NIŠTA NE PLAĆAJU državi i koriste oteto. Ovim zakonom Dulić je namerno ostavio prostora za zloupotrebu prilikom legalizaciije iz ne znam kojih razloga, ali je činjenica da administrativni aparat i dalje štiti kriminalce, a ne prava građana.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...