INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završena rekonstrukcija centralnog gradskog trga u Pirotu

11.04.2012. | Večernje novosti

Posle nekoliko probijenih rokova, radovi na rekonstrukciji centralnog gradskog trga konačno su završeni. Vrednost posla iznosila je oko 50 miliona dinara, pri čemu je pet miliona izdvojeno iz opštinske kase, a ostatak je pristigao iz Nacionalnog investicionog plana.

Centralnim delom trga, sada, dominira nova fontana, a okolo su betonske žardinjere i nekoliko zelenih površina, kao i nov "mobilijar".

- Radovi su kasnili zbog niskih temperatura, koje su onemogućavale lakiranje takozvanog štampanog betona - objašnjava Branislav Kostić, zamenik predsednika opštine, ističući da je lokalna vlast postigla dogovor sa rukovodstvom konfekcije "Prvi maj", pa se na platou koji neki nazivaju i Trgom pirotskih oslobodilaca, nalaze i tri skulpture u vlasništvu nekadašnjeg tekstilnog giganta bivše Jugoslavije.

Reč je o "Zecu", francuskog autora Kloda Losta, delu "Žena i muzika", takođe francuskog umetnika Dominika Labovijea i ostvarenju "Suza", koje je - sredinom sedamdesetih godina prošlog veka - napravio Japanac Kengiro Azumi.

Inače, projekat uređenja trga izradio je Andreja Mančić, direktor javnog urbanističkog preduzeća u Pirotu, a ovaj dokument podrazumeva i uređenje prostora oko zgrade Doma vojske, u drugoj fazi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;