Drvnoprerađivačka industrija na jugu Srbije i dalje glavni izvozni adut

06.04.2012. | Danas

I u prošloj, ali i u prva tri meseca ove godine najbolje izvozne rezultate u 13 opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga beleži drvnoprerađivačka industrija gde je apsolutni autoritet kompanija "Simpo" iz Vranja sa svojim fabrikama u Kuršumliji, Trgovištu ali i Kosovskom Pomoravlju.

- "Simpo" osim tradicije uspeva da se prilagodi zahtevima svetskih kupaca u dizajnu i funkcionalnom kvalitetu i to je recept za opstanak u ovim surovo teškim vremenima sa kojima se suočavaju privrednici u ovoj ali i drugim granama privrede - ocenjuje za "Danas" predsednik Regionalne privredne komore iz Leskovca Goran Jović.

O tome govori podatak da je od ukupno 146,9 miliona dolara koliko je iznosio celokupni izvoz privrednih kolektiva iz Pčinjskog okruga drvnoprerađivačka industrija pazarila trećinu ili blizu 57 miliona dolara. Najveći izvozni partneri su zemlje EU - Italija, Nemačka, Slovenija, Austrija, Francuska, ali i Ruska Federacija. Vranjska kompanija je već godinama stalni trgovinski partner švedske "Ikee" za koju će ove godine isporučiti gotovu robu za stotinak miliona evra. Izvozi se i u Makedoniju, gde "Simpo" tradicionalno učestvuje na sajmu nameštaja, a ne odustaje se ni od prisustva na sajmu u Kelnu u Nemačkoj, kao i organizovanju tradicionalne "Kućne izložbe nameštaja" koja predstavlja svojevrsni mini sajam autorske kreativnosti dizajnera ovdašnje kompanije.

- Bio je pravi podvig obnova proizvodnje u Kuršumliji, ali je to Vlada Srbije prepoznala kao važan segment ekonomske podrške ovoj nerazvijenoj opštini i u tome smo uspeli - kažu u "Simpu".

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

DECOR FOIL
DECOR FOIL
BEOGRAD

DOMIS ENTERIJERI
DOMIS ENTERIJERI
SREMSKA MITROVICA-LAĆARAK
www.domisenterijeri.com

DRIM
DRIM
POŽEGA
www.drim.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...