INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Eco Recycling" investirao 2 miliona evra u nove proizvodne linije za reciklažu gume

07.09.2011. | eKapija

U nove proizvodne linije preduzeća "Eco Recycling" investirano je oko 2 miliona evra, kapaciteti su povećani sa 18.000 tona na 26.000 tona na godišnjem nivou, a zbog povećanja obima posla uposleno je 15 novih radnika, rekao je direktor ove firme Boško Palkovljević.

Nove proizvodne linije sastoje se od separatora za proizvodnju najsitnijeg granulata i postrojenja za fino prečišćavanje zice.

Novosadsko preduzeće "Eco Recycling" bavi se reciklažom otpadne gume i pneumatika, proizvodeći gumeni granulat, čeličnu žicu i platno. Zasada ovo preduzeće ima ukupno 87 zaposlenih, a čak 70% proizvodnje namenjeno je izvozu.

Međutim, iako je protekloj godini značajno porasla potražnja za proizvodima dobijenim reciklazom otpadnih guma, problem nabavke sirovine se nastavlja spaljivanjem guma u cementarama.

- Ugovoreni poslovi preduzeca "Eco recycling" tačnije 5.000 tona granulata koji se trenutno traži za izvoz uslovljeni su nabavkom sirovine, a milion evra prihoda od planiranog izvoza za ovu godinu uslovljeno je istim problemom. Paradoks je da u ova krizna vremena kada većina preduzeća jedva posluje, preduzeće "Eco recycling" zbog kronicnog nedostatka sirovine ne ostvaruje proizvodne kapacitet za koje ima sve uslove, zbog cega je automatski i izvoz slabiji, a samim tim i prihod od plasmana gumenog granulata nije kakav bi se u tom reciklaznom kompleksu mogao ostvariti - navedeno je u saopštenju ove kompanije.

Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, koji je nedavno posetio "Eco Recycling", podržao je ovo preduzeće u borbi za nabavku sirovina, ističući da bi proizvodnja, a time i izvoz novostvorene sirovine bili znatno veći da se smanji količina gume koja se spaljuje u cementarama. Ministar Dulic najavio je i nadalje saradnju s reciklerima i svima koji pridonose očuvanju i čiscenju zivotne sredine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;