Alfa-plam ima spreman plan za nastupajuću krizu

15.08.2011. | Economy

Preduzeće Alfa-plam iz Vranja spremno je da se samostalno izbori sa posledicama eventualne nove, ekonomske krize i ne očekuje nikakvu konkretnu pomoć od Vlade Srbije ili banaka, izjavio je direktor tog preduzeća Velin Ilić. "Mi ništa ne očekujemo ni od vlade ni od poslovnih banaka, a Alfa već više od deset godina ne koristi nikakve kredite i radi isključivo sopstvenim kapitalom. Zbog toga smo, u navedenom periodu, bolje poslovali od drugih", rekao je Ilić za agenciju Tanjug.

Na opasku da krediti za pospešivanje proizvodnje imaju stimulativnu funkciju i da će se najavljene mere vlade usmeriti ka izvozno orijentisanim preduzećima, Ilić podseća da se takva ekonomska politika vodi, pre svega, u stabilnim ekonomijama i stabilnim vremenima.

"Mi, na ovim balkanskim prostorima smo, što svojom, što tuđom krivicom, skoro zaboravili na sve što je normalno (u poslovanju)", tvrdi direktor ovog preduzeća koje više od 50% svoje godišnje proizvodnje plasira na strana tržišta.

Ilić kaže da on i drugi rukovodioci u Alfa-plamu nemaju dilemu da će dužnička kriza iz Amerike i Evropske unije, "koliko god se mi otimali", žestoko zapljusnuti Srbiju i da zbog toga već imaju spreman program kako da posluju u nepovoljnijim uslovima od sadašnjih.

Predviđamo, kaže Ilić, da će kompanija Alfa - najveći srpski i peti po veličini evropski proizvođač grejnih tela - zbog nove krize, morati da računa, u narednom periodu, na osetno manji plasman proizvoda. "Naši štednjaci su roba široke potrošnje. Svaka, makar i najmanja kriza, najpre pogađa baš naše kupce i najviše će stradati upravao ova kategorija potrošača", ističe Ilić.

On navodi da oni pažljivo prate ekonomsku situaciju, posebno u zemljama koje su tradicionalni kupci ove srpske robe. "Trenutno smo usmerili pažnju na tržište grejnih tela u Nemačkoj, Austriji, Italiji i Švedskoj, jer će nam signali iz tih zemalja biti barometar za poslovanje kada kriza poprimi šire razmere“, rekao je direktor vranjanske fabrike. 

Oko 850 zaposlenih u Metalnoj industriji Alfa-plam godišnje proizvedu oko 165.000 jedinica na čvrsta, tečna i gasovita goriva i ostvare promet od 36 miliona evra. Od ukupne proizvodnje, prošle godine 94.000 grejnih tela prodato je na inostranom tržištu.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...