SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stala kupovina stanova

03.03.2009. | Jelena Aleksić | Tanjug

Iako banke ne navode tačan broj odobrenih stambenih kredita od početka godine, nije tajna da je ovih pozajmica mnogo manje nego ranije. Novu računicu za kamate na ove kredite neke su banke vršile u oktobru, dok su pojedine cenu zajma poslednji put menjale u januaru.

S druge strane, građani uplašeni neizvesnošću ustežu se od ulaska u tako velike životne projekte kao što je kupovina stana na kredit.

Iako je tržište ponovo živnulo u februaru, nekretnine koje se kupuju uglavnom su manje kvadrature nego obično, a plaćanje je u kešu.

Mrkonjić: Uskoro subvencionisanje kredita za stanogradnju

Ministar Milutin Mrkonjić najavio je danas mogućnost da država obezbedi subvencionisane kredite za stanogradnju, kako bi cena bila 500 do 600 evra po kvadratu. Vlada, u okviru mera za prevazilaženje svetske ekonomske krize, razmišlja da obezbedi subvencionisane kredite za stanogradnju. Sada se u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje istražuje jedan od modela koji bi bio prihvaćen, izjavio je Mrkonjić Tanjugu.

"Stručnjaci tvrde da je to realna cena, koja stvara mogućnost našim građanima da deo para daju za učešće, a da deo dobiju kroz kredite", kazao je Mrkonjić.

On tvrdi da je Srbiji sada potrebno 150.000 stanova, od kojih dve trećine samo u Beogradu. Važno je da oni budu po realnoj ceni, što je, prema rečima Mrkonjića, moguće s obzirom na to da naše građevinske firme proizvode sav neophodan materijal za gradnju.
"Sada se razrađuje model kako će banke ući u kredite i subvencionisanje tih projekata, ali ideja ostaje na snazi i verujem da ćemo vrlo brzo to rešiti", rekao je Mrkonjić.

Vest u celini možete pročitati ovde.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;