INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bez dinarskih kredita za stan (video)

22.06.2011. | RTS

Iako građani uzimaju kratkoročne kredite u dinarima, dugoročni krediti su isključivo u evrima. Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić očekuje da banke počnu da odobravaju stmabene kredite u domaćoj valuti i ocenjuje da bi se to građanima isplatilo u budućnosti.

"Najverovatnije je da će eurolibor ići naviše, a da će referentna kamatna stopa ići naniže, kako inflacija bude vraćana u planiranom cilju. Očekujemo da će se to desiti u narednom periodu", kaže Dejan Šoškić. Tako će se, smatra guverner, doći do jedne zdrave ideje za ponašanje u budućnosti, a to je da se promovišu dinarski oblici finansiranja bez valutne klauzule. Međutim, pod ovakvim uslovima, građanima se dugoročni dinarski krediti ne bi isplatili, jer su 3 puta skuplji od onih u evrima.

"U ovom trenutku, krajnje je nepouzdano projektovati dinarske kredite kao što bi bili stambeni na 20 do 30 godina upravo iz razloga što ne postoje i odgovarajuće kreditne linije po kojima bi se poslovne banke zaduživale", rekao je Nenad Lučić iz Volks banke.

"Ne postoje dugoročni izvori finansiranja iz kojih bi banke mogle da plasiraju dugoročna sredstva. Dok se to ne desi i dok inflacija u dinarima ne bude jako niska kao u evrozoni, banke neće biti u mogućnosti da plasiraju neindeksirane dinarske kredite, bez valutne klauzule", kaže Raško Tomašević iz Credit Agricole banke

Građani su za stambene kredite zaduženi sa gotovo 3 milijarde evra, što je više od polovine njihove ukupne zaduženosti. Zato toliko teško podnose i najmanje promene kursa dinara.

Pre 22 godine u Jugoslaviji je bilo dugoročnih dinarskih stambenih kredita, ali na jedan pozajmljeni dinar građani su morali da polože depozit od 50 para. Na takvim kreditima je podignuta Jugoslavija, ali je inflacija brzo obezvređivala kredite, pa su rate, već posle nekoliko godina, vredele koliko i paklica cigareta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;