Nemačka kompanija BASF preuzima 15% akcija "Južnog toka"

24.03.2011. | Večernje novosti

U gradnji gasovoda "Južni tok" učestvovaće još jedna moćna kompanija tako da se već sada može reći da je njegovo finansiranje obezbeđeno. U Moskvi je potpisan važan dogovor kojim će nemačka kompanija "BASF" za 2 milijadi evra dobiti 15% akcija južnog gasovoda iz paketa italijanske kompanije "ENI".

Za vreme potpisivanja dogovora između kompanija "Gazprom" i "Winterschall" koji je firma ćerka velikog "BASF"-a prisustvovao je i ruski premijer Vladimir Putin koje je naglasio da je ulazak nemačke kompanije "signal stabilnosti".

Predsednik kompanije "Gazprom" Aleksej Miler je kazao da to što tako velike kompanije pokazuju interes za "Južni tok", govori i dokazuje da je taj projekt potreban Evropi. Jurgen Hambreht, predsednik BASF-a je rekao da je uveren da će Evropa preko tog gasovoda dobijati sigurno dovoljno "plavog goriva"koje joj je potrebno.

Na početku pregovora o "Južnom toku" bilo je planirano da "Gazprom" i "ENI" imaju po 50 % akcija. Međutim, Italijani su sve više smanjivali svoje ambicije pa se čak govorilo da mogu izaći iz projekta. Zasad se sigurno zna da će ruski "Gazprom" i dalje imati 50% akcija "Južnog toka", Nemci 15%, a očekuje se da će se paket "ENI" još smanjiti za 10% zašta je zainteresovana francuska kompanija "EDF".

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 22.01.2019.
Sve je to lepo, ali Vinča je praistorijsko ...
Ognjen 15.01.2019.
Ja radim te krovove deset godina i nikad ni...
Cacanin 31.12.2018.
Gos Janko vi pričate o radniku koji radi na...
Darko 31.12.2018.
Zakoni postoje, ali se ne poštuju. Sem jedn...
janko 21.12.2018.
Da su tolike dnevnice u Srbiji, nebi niko i...