Zgrada Societe Generale banke u Novom Beogradu konkuriše za epitet "Green Building"

26.11.2010. | eKapija

Kompanija "Sauter" je uz podršku novoosnovanog Saveta za zelenu gradnju u Srbiji (Serbia Green Building Council), anagažovana na projektu prve zgrade koja će nositi epitet "Green Building" i koja će imati međunarodno priznati LEED sertifikat.

Reč je o poslovnoj zgradi Societe Generale banke u Novom Beogradu koja je već prijavila početak postupka sertifikacije Svetskom savetu zelenih zgrada (WGBC) što je prvi korak i obaveza svakoga ko želi da sertifikuje zgradu, saopštila je kompanija "Sauter".

- Sam postupak sertifikacije je dugotrajan, zahteva obimne analize, a kompanija "Sauter" će dati značajan doprinos u modernizaciji centralnog sistema nadzora i upravljanja i menadžmenta nad potrošnjom svih vidova energije u samom objektu, bez čega bi sam postupak sertifikacije prema LEED-u bio neizvodljiv - kažu u kompaniji "Sauter".

Iskustva govore da zgrada koja poseduje prestižni LEED sertifikat i nosi naziv "Green Building" ostvaruje i do 10% veću prodajnu cenu ili 6% veću cenu prilikom rentiranja.

Osim toga, evropsko zeleno investiciono tržište od 2004. godine raste u proseku 20% godišnje, a procenjuje se da će do 2014. vrednost tog tržišta dostići 573 milijardi evra. Stoga Savet za zelenu gradnju u Srbiji procjenjuje da će smer daljeg razvoja građevinskog sektora ići upravo u smeru zelene gradnje, stoji u saopštenju kompanije "Sauter".

Nova upravna zgrada (sa sajta Societe Generale banke)

Novo sedište banke, objekat površine 6.344m2 , nalazi se u blizini Beogradske arene, u poslovnom centru Novog Beograda. Sedište upravne zgrade nalazi se na prestižnoj lokaciji, na svega 3km udaljenosti od centra grada. Zvanična izgradnja jedne od najmodernijih poslovnih zgrada u Srbiji počela je septembra 2004. godine, a početkom aprila 2006. godine zaposleni Société Générale Srbija su se uselili u nove prostorije svoje centralne zgrade.

Upravna zgrada Société Générale banke u Srbiji ima šest nivoa i optimalnog je kapaciteta za 360 zaposlenih. Zgrada je građena po najnovijim svetskim standardima i kao takva ima sistem najmodernijih instalacija:

  • Optički razvod za kompjuterske mreže i telefonske konekcije koji pruža najkvalitetniji i najbrži protok informacija
  • Šinski razvod za jaku struju
  • Mašinski sistem instalacija za grejanje i hlađenje koji omogućava svakom zaposlenom da prema sopstvenim potrebama određuje temperaturu prostora u kome boravi.

Investicija u 5.000 portova (konektora) za mrežu čini server salu Société Générale Srbija najmodernijom u bankarskom sistemu Srbije. Prateći svetske standarde Société Générale Group i svetske standarde kompjuterskih mreža, Société Générale Srbija izgradnjom novog poslovnog prostora implementirala je najmoderniju informaciono-komunikacionu tehnologiju.

Upravna zgrada Société Générale banke u Srbiji specifična je i po unutrašnjem prostoru koji je izgrađen da bude modularan i fleksibilan. Ceo jedan sprat (1.000m2), za samo jedan vikend, može u potpunosti da se preuredi kroz redistribuciju pregradnih zidova.

Nova upravna zgrada Société Générale Srbija predstavlja jedan od najreprezentativnijih primera moderne arhitekture u Srbiji danas, što je i bila zamisao tvoraca idejnog rešenja profesora Aleksandra Stepanovića i arhitekte Đorđa Bobića.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?