SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Novi pravilnik o odlaganju građevinskog otpada - koje su obaveze investitora

16.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavio je da će za dva dana na snagu stupiti novi pravilnik o odlaganju građevinskog otpada. Ovim pravilnikom se uvode stroža pravila kako bi se smanjio negativan uticaj građevinskog otpada na životnu sredinu.

Građevinski otpad

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prema rečima ministra Vesića, pravilnik je kreiran sa ciljem da unapredi praksu upravljanja otpadom iz građevinske industrije, koja je jedan od najvećih generatora otpada u zemlji. On je istakao da će se novim merama obavezati izvođači radova da pravilno skladište, transportuju i odlažu otpad nastao tokom građevinskih projekata, preneo je Tanjug.

Takođe, izvođači će biti u obavezi da vode evidenciju o količini otpada i načinu njegovog zbrinjavanja, što će omogućiti bolju kontrolu i praćenje tokova otpada.

Vesić je naglasio da će implementacija ovog pravilnika doprineti čistijoj životnoj sredini i boljoj organizaciji građevinskih aktivnosti. Prema njegovim rečima, lokalne samouprave će imati ključnu ulogu u sprovođenju ovih mera, jer će biti zadužene za kontrolu poštovanja novih propisa.

Nakon što pravilnik stupi na snagu investitori će biti obavezni da uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole dostave i saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine na Plan upravljanja objektom. Ova obaveza se, kako je Vesić objasnio, odnosi ne samo na izgradnju već i na rušenje objekata, a sve je detaljno regulisano u pravilniku.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;