SFSOPLATE-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Prvi sabor geodeta Srbije i Srpske: Nova etapa u saradnji i razvoju

16.10.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U Beogradu je održan Prvi sabor geodeta Srbije i Republike Srpske, na kojem su se okupili predstavnici geodetskih institucija, kao i stručnjaci iz međunarodnih organizacija. Skup je privukao preko 500 stručnjaka, a glavni cilj bio je unapređenje geodetske struke kroz saradnju, razmenu iskustava i usvajanje novih tehnologija.

Geodezija

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), naveo je da je ovaj sabor značajan za definisanje daljih pravaca razvoja geodetske struke, sa fokusom na digitalizaciju, održivi razvoj i integraciju geoprostornih podataka.

Osvrnuo se i na važnost saradnje geodetskih institucija sa obe strane Drine, ističući da se samo zajedničkim naporima može obezbediti napredak i bolja budućnost.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske Dragan Stanković podvukao je važnost ovakvih okupljanja za jačanje profesionalnih veza između Srbije i Srpske. On je dodao da je saradnja između dve institucije dugogodišnja, ali da je poslednjih godina podignuta na viši nivo kroz niz zajedničkih projekata.

Tokom trodnevnog sabora, učesnici su razmenjivali iskustva i diskutovali o temama poput modernizacije katastra, procene vrednosti nepokretnosti, uloge geodezije u postizanju ciljeva održivog razvoja i implementacije novih tehnologija.

Usvojena je zajednička Deklaracija učesnika Prvog sabora geodeta Srbije i Srpske kojom se promoviše digitalizacija kao ključni pravac za budućnost, integracija geoprostornih podataka i stvaranje interoperabilnih sistema, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta geodetskih službi kako bi se što efikasnije odgovorilo na potrebe društva.

Organizatori su najavili da će naredni sabor biti održan u Republici Srpskoj.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;