SFSOPLATE-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Počinju radovi na rekonstrukciji bivše Glavne železničke stanice

08.10.2024. | eKapija

Nekadašnja Glavna železnička stanica u Beogradu uskoro će doživeti potpunu rekonstrukciju i adaptaciju u novi Istorijski muzej Srbije. Ugovor o izvođenju radova, vredan 1,9 milijardi dinara  sa PDV-om (približno 16,2 miliona evra), potpisan je između direktora kompanije M Enterijer gradnja Predraga Filipovića i direktorke muzeja Dušice Bojić.

Bivša glavna železnička stanica

Bivša Glavna železnička stanica postaje Istorijski muzej Srbije (Foto: Pixabay)

Ovaj projekat poveren je konzorcijumu firmi, koji čine kompanije M Enterijer gradnja, Securiton, EX ING B&P i Geotaur, uz pomoć podizvođača Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, navodi portal eKapija.

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je potpisivanju i naglasio značaj projekta za očuvanje i prezentaciju kulturnog nasleđa Srbije.

Ministar je izjavio da će zgrada, površine oko 8.100m2 bruto ili 6.200m2 korisnog prostora, pružiti optimalne uslove za čuvanje i izlaganje bogatog istorijskog nasleđa Srbije. Naglasio je da je do sada postojala samo stalna postavka u Konaku kneza Miloša, kao i da se izložba "Čekajući stalnu postavku" nalazi u privremenom prostoru Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića.

Direktorka muzeja Dušica Bojić izrazila je zadovoljstvo zbog ovog projekta navodeći da nakon 62 godine postojanja muzej zaslužuje da ima svoju zgradu, prenela je eKapija. Stalna postavka će obuhvatati različite istorijske epohe, počevši od neolita pa sve do kraja 18. veka.

Predrag Filipović, direktor kompanije M Enterijer gradnja, rekao je da se završetak radova očekuje do 2027. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;