INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

ALUMIL: Učešće u RecAL projektu za reciklažu aluminijuma u okviru programa Horizon Evropa

03.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

ALUMIL kompanija sa zadovoljstvom najavljuje svoje učešće u inovativnom RecAL projektu (Recycling technologies for circular Aluminium), važnoj istraživačkoj inicijativi pokrenutoj u februaru u Beču, koja ima za cilj da napravi preokret u reciklaži aluminijuma u Evropi.

Alumil

Foto: Alumil

Učešće ALUMIL kompanije kao ključnog partnera u evropskom projektu zasniva se na dugoročnoj strategiji kompanije koja je usmerena na održivi razvoj i cirkularnu ekonomiju, kao i na njenom znanju u reciklaži aluminijuma, koje je zvanično potvrđeno lansiranjem inovativnog Loop80, prvog sertifikovanog aluminijuma u Grčkoj za profile arhitektonskih sistema, proizvedenog od 80% recikliranog materijala.

Loop80 je dizajniran nakon analize tehničkih zahteva i pronalaženja odgovarajućih tehnologija koje bi omogućile proizvodnju recikliranog aluminijuma, kombinujući vrhunski kvalitet sa održivošću. Procesi proizvodnje i reciklaže Loop80 sertifikovani su prema "OK Recycled" šemi, koja ispunjava zahteve EN 15343 i ISO 14021 standarda, pružajući pouzdanost i objektivnost u pogledu recikliranog sadržaja.

Održivi razvoj je u središtu filozofije i plana razvoja Alumil kompanije, što potvrđuje i najsavremenija jedinica za sortiranje i obradu aluminijumskog otpada u industrijskoj zoni Kilkisa u Grčkoj. Investicija od 4,6 miliona evra, završena 2020. godine, omogućava efikasnu liniju za proizvodnju, preradu i reciklažu visokokvalitetnog aluminijuma i predstavlja prvu takvu investiciju u Grčkoj.

Fokus na cirkularnu proizvodnju aluminijuma

Posvećenost kompanije održivosti osigurala je njeno učešće u pionirskom RecAL projektu, koji je finansiran sa 10,6 miliona evra u okviru investicionog programa Horizon Europe i fokusira se na razvoj naprednih tehnologija reciklaže i digitalnih tehnologija za promovisanje cirkularne ekonomije aluminijuma.

Ukupno 19 partnera iz devet evropskih zemalja, sa ekspertizom u mnogim različitim oblastima, uključujući inženjering, inovacije, metalurgiju i IT, radiće zajedno pod koordinacijom Austrijskog instituta za tehnologiju - LKR, na promociji 14 ključnih tehnoloških rešenja koja će biti integrisana u digitalni, socio-tehnički ekosistem.

RecAL

Foto: Alumil

Ova nova platforma znanja o cirkularnosti aluminijuma olakšaće direktnu saradnju, premošćujući praznine koje postoje na regionalnom i evropskom nivou.

Vredno je napomenuti da je reciklaža aluminijuma obećavajuća metoda, jer sekundarna proizvodnja troši samo 5% energije potrebne za primarnu proizvodnju. Iako Evropa raspolaže bogatim resursima sekundarnog aluminijuma, za koji se procenjuje da će doprineti 49% ukupne proizvodnje aluminijuma do 2050. godine, pronalaženje dovoljnog broja izvora i odgovarajućeg sastava legura i dalje predstavlja velike izazove.

U kontekstu Evropskog zelenog dogovora i globalnih napora za dekarbonizaciju, reciklaža aluminijuma igra ključnu ulogu. RecAL, koji usvaja holističku strategiju za efikasno korišćenje sekundarnih resursa aluminijuma, predstavlja veoma relevantnu istraživačku inicijativu od koje se očekuje da promeni dinamiku reciklaže aluminijuma u Evropi.

ALUMIL, veran svojoj viziji zaštite životne sredine, nastaviće da predvodi inicijative u oblasti reciklaže aluminijuma i sistematski ulaže u održive prakse koje doprinose smanjenju ekološkog otiska i uštedi energije i sirovina.

Finansirano od strane Evropske unije. Stavovi i mišljenja izraženi u ovom dokumentu su isključivo stavovi autora i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije ili HADEA. Ni Evropska unija ni donatorska tela ne mogu biti odgovorni za njih. Ugovor o dotaciji br. 101138747.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;