SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Zašto mladi beže od zanata: Zidari i stolari hitno potrebni

05.08.2024. | RTS

Nedostatak radne snage u raznim profesijama postaje sve veći problem u Srbiji. Nakon što su nedostatak lekara i medicinskih sestara, kao i vozača autobusa postali očigledni, potraga za zidarima i majstorima različitih profila gotovo je postala nemoguća misija.

Radnik na gradilištu

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Uz zidare, Srbiji nedostaju bravari, auto-električari, mesari, trgovci, konobari, kuvari, poslastičari, obućari i krojači. Potrebna je stručna analiza i ozbiljan plan kako bi se ovaj problem rešio.

U Građevinskoj školi u Beogradu, interesovanje za školovanje građevinskih operatera je izuzetno nisko. Iako je posao zagarantovan, za ovu školu se trenutno prijavilo samo tri učenika. Direktor škole Rade Zejak, u izjavi za RTS, nada se da će se u drugom upisnom roku prijaviti još nekoliko đaka kako bi ponovo zaživeo ovaj smer. Prema njegovim rečima, zarade za ovu vrstu posla su poslednjih godina enormno skočile, sa početničkom platom od preko 1.500 evra, dok iskusni radnici mogu zaraditi preko 2.000 evra mesečno.

U Tehničkoj školi “Drvo art” na Dorćolu, situacija je slična. Trenutno dvanaestoro učenika želi da se školuje za stolare, dok je potrebno 15 učenika da bi se formiralo odeljenje. Direktorka škole Zorica Đoković veruje da će odeljenje ipak biti formirano, jer su već primljeni pozivi zainteresovanih roditelja i učenika, a očekuje se i dodatni upis u drugom krugu.

Kako bi se rešio problem nedostatka radne snage, Vlada Republike Srbije je prošle godine usvojila uredbu o podršci dualnom obrazovanju i učenju kroz rad. Prema rečima Đoković, učenici koji budu odabrani za dualno obrazovanje dobiće stipendiju za sve tri godine školovanja, devet meseci godišnje. Privredna komora Srbije, u saradnji sa Kancelarijom za dualno obrazovanje i Nacionalnom službom za zapošljavanje, napravila je listu deficitarnih obrazovnih profila s ciljem da motiviše mlade da se opredele za ova zanimanja.

Privredna komora Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje trenutno pripremaju objedinjenu listu potreba poslodavaca za narednih pet godina. Jedan od razloga za pravljene liste je i Ekspo 2027. koji već sada ima potrebu za radnicima u oblasti građevinarstva, a tražiće se i ugostitelji, hotelijeri i drugi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;