Azerbejdžan ponudio Beogradu 2 miliona evra za sređivanje "Tašmajdana"

01.07.2010. | Večernje novosti

Bista nekadašnjeg predsednika Azerbejdžana Gajdara Alijeva mogla bi uskoro da se nađe u Tašmajdanskom parku. Vlada ove zemlje ponudila je 2 miliona evra za rekonstrukciju ove zelena oaze u centru Beograda, a jedini uslov je da u njoj svoj kutak dobije i - njihov nekadašnji vođa.

Komisija za imenovanje ulica i trgova usvojila je ove nedelje na zasedanju ovaj predlog, a formirana je i radna grupa koja će doneti konačnu odluku. Njom će predsedavati gradski arhitekta Dejan Vasović, a činiće je i član Gradskog veća Goran Aleksić, sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović, direktor JKP "Gradsko zelenilo" Radovan Draškić, kao prvi čovek "Beogradskog vodovoda" Cvijo Babić.

U radnoj grupi biće i zamenik sekretara za kulturu Aleksandar Peković, kao i predstavnik ambasade Azerbejdžana Araz Agalarov.

- Ovaj predlog prošao je Komisiju za imenovanje ulica i trgova koja je usvojila ovu inicijativu i reč je o preliminarnom rešenju - rekao nam je Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada.

- Gajimo dobre prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, pa su nam oni tako ponudili dva miliona evra za sređivanje parka, a komisija pozitivno izjasnila o tom predlogu. To ne znači da je ovo konačna odluka i u narednom periodu biće poznato više detalja. U Bukureštu je takođe na ovaj način podignut spomenik njihovom pokojnom predsedniku Gajdaru Alijevu.

Komisija je na istom zasedanju usvojila i predlog da se u Tašmajdanskom parku postavi i bista Milorada Pavića, pošto je on napisao "Hazarski rečnik", a reč je o potomcima današnjih stanovnika države koja je ponudila pomoć. Pavić je "pobedio" u konkurenciji kralja Petra Prvog Karađorđevića,Stefana Nemanje, Stefana Lazarevića, Miloša Obrenovića, Meše Selimovića, kao i Mihajla Petrovića Alasa.

Šopen - Skupština grada je u utorak usvojila odluku o podizanju spomenika Frederiku Šopenu koji će se nalaziti u okviru parka Manjež. Predlog za podizanje biste podnela je Ambasada Poljske u Beogradu koja je gradu poklonila bistu zajedno sa postamentom.

Od KGB do oca nacije

Gajdar Alirza Oglu Alijev bio je 13 godina, od 1969. do 1982. lider Sovjetske Republike Azerbejdžan, a od 1993. do 2003. i predsednik nezavisnog Azerbejdžana, što znači da je skoro tri decenije dominirao političkim životom kavkaske države.

Pre nego što je postao čelnik Azerbejdžana, bio je rukovodilac KGB-a za tu zemlju. Pod njegovim vođstvom, Azerbejdžanska Sovjetska Republika napravila je veliki privredni pomak, ali je konstantno bio optuživan za korupciju i saradnju sa mafijom. Čuven je i njegov poklon predsedniku Brežnjevu: skupoceni prsten od 16 dijamanata, vredan tadašnjih basnoslovnih 220.000 rubalja.

Preminuo je 2003. u jednoj privatnoj klinici u Klivlendu, u SAD, a na mestu predsednika Azerbejdžana zamenio ga je sin Ilham.

 

 
Share |

Komentari: 1

Cojle 12.07.2010 08.23.20

Biznis plan za Srbiju - spomenici za tranzicione vođe.
Brojni neuređeni parkovi u Srbiji su idealna prilika za novi investicioni ciklus.
Otvorenom ponudom - plac u parku za spomenik, moguće je privući ne samo strane već i brojne domaće investitore i tako uposliti građevinsku operativu.
Visina spomenika srazmerna količini para!

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....