INFONET-468X60-BANNER

OBO Bettermann rešenja za fotonaponske instalacije

01.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Nabavka fotonaponskog sistema je uvek povezana sa visokim nivoom ulaganja, koji treba da se dokaže što je pre moguće. Ugradnja fotonaponskog sistema zahteva intervenciju u električnoj infrastrukturi zgrade. Ovo se ogleda u širokom spektru standarda i propisa koji se moraju poštovati.

OBO nudi kompletan sistem za skoro sve električne potrebe fotonaponskog sistema, ali i rešenja za fleksibilne instalacije orijentisana ka budućnosti. Prednjači inovativni sistemi za montažu na kosim, ravnih krovovima i samostojećim sistemima: Magic PV sistem.

OBO Bettermann

Foto: OBO Bettermann

Većina kosih krovnih sistema se montira na postojeće krovove zgrada. Ovde se fotonaponski moduli pričvršćuju na krovne rogove pomoću krovnih kuka, montažnih šina i stezaljki modula od metala.

Fotonaponski sistemi se mogu postaviti i na ravne krovove. Prednost je u tome što se PV moduli mogu montirati nezavisno od specifične orijentacije krova.

Proizvodi za sisteme ravnih i kosih krovova mogu se kombinovati, što značajno smanjuje broj potrebnih pojedinačnih komponenti.

Samostojeći sistem podrazumeva postavljanje fotonaponskih modula na velikim površinama, koje se ne koriste za poljoprivredu. Pod povoljnim uslovima, ovi PV sistemi mogu proizvesti povećane prinose.

Dodavanje fotonaponskog sistema u postojeći koncept gromobranske zaštite zgrade se često zanemaruje prilikom remonta. Ovo značajno povećava rizik od znatne štete usled direktnog udara groma.

Udari groma se bezbedno presreću i odlaze do uzemljenja OBO sistemima kao što su štapne hvataljke, okrugli i ravni provodnicii njihovi držači, izolovani isCon® sistem zaštite od groma, i ostali prateći pribor.

Ispravan položaj štapnih hvataljki treba da obezbedi da nema senki preko PV modula, jer to može dovesti do smanjenja performansi sistema. Iz tog razloga, štapna hvataljka mora biti na propisanoj udaljenosti od PV modula, ali sistem mora ostati u zaštitnom području hvataljke.

Prenaponi se mogu javiti u sistemu iz raznih razloga i oštetiti važne delove sistema. OBO zaštita od prenapona pouzdano štiti u ovim slučajevima. Postojeći kablovi za prenos podataka mogu se bezbedno uključiti u izjednačavanje potencijala korišćenjem odgovarajućih zaštitnih uređaja.

Fizičku udaljenost fotonaponskog objekta od spoljašnjeg sistema gromobranske zaštite treba održavati što je više moguće kako bi se isti zaštitio. Ako to nije moguće zbog lokalnih okolnosti, potrebno rastojanje se može smanjiti, ako je sistem uključen u sistem spoljne gromobranske zaštite ili se formira izolovani sistem, npr. sa izolovanim isCon® provodnikom otpornim na visok napon.

Kablovi instalirani napolju posebno su izloženi vremenskim prilikama. Kiša, sneg, toplota, UV zračenje i vetar neprestano napadaju fotonaponski sistem. OBO sistemi nosača kablova kombinuju najbolju moguću zaštitu, laku i brzu instalaciju.

OBO Bettermann

Foto: OBO Bettermann

Kablovi su takođe podložni mehaničkim opterećenjima, što može dovesti do kvara sistema. Kombinacija OBO proizvoda stvara pouzdanu zaštitu kablova, od krova do invertera. Zidni i plafonski kanali različitih dimenzija dopunjuju se odgovarajućim okovom. Plastični i metalni sistemi štite kablove.

Zapaljivi kablovi se ne smeju provlačiti preko požarnih zidova bez uređaja za zaštitu od požara, jer se požar može proširiti na susedno područje. U slučaju požara, izolacioni sistem sprečava širenje preko fotonaponskih kablova.

Planiranje fotonaponskih sistema i električnih instalacija traže posvećenost, znanje i pouzdanost. U OBO Bettermann uvek možete naći partnera koji brine o pružanju navedenih kvaliteta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;