INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro se nastavlja izgradnja Linijskog parka dugog 4,8km

29.02.2024. | Novosti

Beograd se sprema za novu fazu transformacije bivše pruge u Linijski park, zeleni koridor koji će se protezati na 4,8 kilometara od Beton hale do Pančevačkog mosta. Ovaj projekat, vredan 70,5 miliona evra, nastavlja se ovog proleća, najavio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić za Novosti.

Park će imati pešačke i biciklističke staze

Park će imati pešačke i biciklističke staze (Foto: Beograd.rs)

Prva faza projekta, koja obuhvata deo od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova, već je završena, otkrivši "Vodenu kapiju" kao novu atrakciju. Nakon pauze i tišine koja je trajala gotovo godinu dana, iako su sredstva bila rezervisana u gradskom budžetu, radovi su spremni da budu nastavljeni.

Stojčić objašnjava da se za početak nove faze trenutno pribavljaju neophodne dozvole. Plan je da se radovi odvijaju postepeno, celina po celina, sa ciljem da se kompletira celokupna trasa do Pančevačkog mosta. Ovaj projekat će Beograđanima pružiti novu zelenu oazu, uklanjajući prepreku koju je predstavljala nekadašnja železnička pruga i omogućavajući pristup obalama Save i Dunava.

Predviđeni su kafići, restorani i umetnički paviljoni

Predviđeni su kafići, restorani i umetnički paviljoni (Foto: Beograd.rs)

Izvođači radova, odabrani na tenderu krajem prošle godine, treba da realizuju preostalih devet celina projekta finansiranog iz gradskog budžeta. Linijski park će, prema planovima, sadržati pešačke i biciklističke staze, prostore za izložbe, festivale, klizanje, dečja igrališta, sportske terene, trim-staze, skejt park, kao i kafiće, restorane i umetničke paviljone.

Ukupno 22,8 hektara priobalja biće preobraženo u multifunkcionalnu zelenu oazu za rekreaciju i odmor osmišljenu od strane 55 mladih arhitekata izabranih na konkursu 2020. godine, pišu Novosti.

U planu su dečja igrališta, sportski tereni i skejt park

U planu su dečja igrališta, sportski tereni i skejt park (Foto: Beograd.rs)

Linijski park će obuhvatiti delove opština Stari grad i Palilula, prostirući se od SC "Milan Gale Muškatirović", duž reke Save do Beton hale, kao i od Bulevara vojvode Bojovića do Dunavske ulice, uključujući komplekse Toplane "Dunav" i Marine "Dorćol".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

ATM
ATM
SUBOTICA

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;