INFONET-468X60-BANNER

Otvaranje obilaznice oko Beograda na Vidovdan, izvode se završni radovi

26.06.2023. | Novosti

Otvaranje Sektora 6 obilaznice oko Beograda, od tunela Straževica do petlje Bubanj potok, najavljeno je za 28. jun, Vidovdan, i time će biti kompletiran Koridor 10. Saobraćajni prsten od Batajnice do Bubanj potoka, dugačak 47 kilometara, biće tako završen, a preostaje da se uradi treći segment do Pančeva, dužine 31 kilometar.

Obilaznica oko Beograda

Obilaznica oko Beograda (Foto: YouTube/JP Putevi Srbije/screenshot)

Prema navodima Novosti, čiji su reporteri obišli obilaznicu, dve velike petlje Avala i Bubanj potok, od kojih je potonja najveća u zemlji uspešno su završene, kao i dva mosta. Završni radovi se izvode na tunelu Beli Potok u koji su ugrađene najmodernije tehnologije upravljanja.

Izgradnju ovog sektora pratili su brojni problemi, posebno oko eksproprijacije zemljišta i objekata na mestu sadašnje petlje Avala. Radove je izvodila kineska kompanija "Power China" i azerbejdžanski "Azvirt" uz veliku pomoć domaćih podizvođača, a čitav projekat vredan je vredan 207 miliona evra.

Jovica Radić, odgovorni izvođač za nadvožnjake i tunele, rekao je za Novosti da je sve izrađeno kvalitetno i da si primenjena najinovantivnija rešenja gradnje. Dodao je da je na Sektoru 6 postavljeno pet VMS tabli sa izmenjivom saobraćajnom signalizacijom, na kojima se mogu ispisivati poruke vozačima. Objasnio je da je sve integrisano u operativni centar koji će u budućnosti raditi u automatskom režimu jer su postavljene savremene kamere. U slučaju da one detektuju zaustavljen kamion u tunelu, spušta se rampa i on se zatvara za saobraćaj.

Kamere mere brzinu i protok, odnosno broj vozila na dnevnom nivou, registarske tablice i zemlju gde su izdate. Registruju i cisterne sa opasnim materijama, pa se ostali vozači mogu upozoriti da uspore.

Izgradnja obilaznice finansirana je 85 odsto iz zajma kineske Eksim banke, a 15 odsto iz državnog budžeta. Kada su radovi bili u punom jeku na gradilištu je svakodnevno bilo više od 600 radnika, navode Novosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;