INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vlada i Ministarstvo energetike pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije

14.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, konkretno za vetroelektrane (400MW) i solarne elektrane (50MW). Prijave će se podnositi preko portala OIE aukcije tokom sledećih 60 dana, do sredine avgusta.

Solarni paneli

Solarni paneli (Foto: Pixabay)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je da su ovo najveće aukcije koje se odjednom sprovode u regionu Zapadnog Balkana. Ukoliko aukcije budu uspešne, Elektroprivreda Srbije će godišnje prihodovati više od 3 miliona EUR. Ministarka Đedović je naglasila da su aukcije digitalizovane za efikasno i transparentno sprovođenje, što će doneti 450 novih zelenih megavata za privredu i građane u elektroenergetskom sistemu Srbije.

Tržišna premija je podsticaj za proizvodnju električne energije kojim država štiti proizvođača od promene tržišnih cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji. Maksimalna cena koju proizvođač OIE može ponuditi na aukciji je 105 evra po megavat-satu za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat-satu za solarne elektrane.

Ovo su prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji planira dodelu tržišnih premija za 1.300MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine. Tehničku pomoć pruža Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz finansijsku podršku Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) i akcionara EBRD-a.

Sprovođenje aukcija je omogućeno usvajanjem izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i pratećih podzakonskih akata, koje su stvorile uslove za bržu integraciju novih kapaciteta iz OIE u elektroenergetski sistem Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;