INFONET-468X60-BANNER

Krov na kući - Od problema na terenu do rešenja

01.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Problemi sa kojima se mogu sresti ljudi nakon useljenja u novoizgrađene kuće mogu biti različiti. Prostor ispod krova sve češće se koristi i kao prostor za stanovanje. Neretko se dešava da je u potkrovlju zimi hladno a leti nepodnošljivo vruće. Dešava se i prokišnjavanje pa čak i osećaj prodora vetra oko krovnih prozora i/ili u zoni krovnih proboja (ventilacione cevi, antene, dimnjaci i sl.). Vlaga i buđ takođe mogu biti propratne pojave u potkrovljima. Koji su uzroci i kako u praksi sprečiti ovakve i druge neželjene pojave?

Uzroka može biti više - pucanje ili skidanje crepa usled vetra, nestručna ugradnja i sl. Može biti ugrađena i nekvalitetna krovna membrana odnosno paropropusna folija, koja po pravilu ima i kraći vek trajanja što dodatno utiče na brže propadanje krova. Često vlasnici kuća ne znaju i ne vide šta se dešava ispod crepa ali to ne znači da propadanje krova nije ubrzano pojavom vlage i buđi u ovom prostoru! Vlažna termoizolacija znatno utiče na potrošnju energije za grejanje zimi a leti za klimatizaciju. Sveukupni komfor stanovanja u ovakvom prostoru se snižava.

Ventilacija ispod crepa

Ventilacija ispod crepa - preduslov dobre funkcionalnosti krova (Foto: Wabis)

Rekonstrukcija krova postaje neminovna ukoliko se želi sprečiti dalje propadanje. Njena cena nije mala jer podrazumeva obimne radove: postavljanje skela i/ili dizalica, skidanje crepa, letvi i kontra letvi kao i postojećih membrana i angažovanje većeg broja ljudi. Ukoliko je izolacija u jako lošem stanju treba i nju menjati u delu gde je oštećena. Potom treba postaviti novu krovnu membranu - kvalitetniju, nove letve i pod letve i vratiti crep (a oštećen dokupiti). Često se nema novca, a možda i volje, da se radi rekonstrukcija krova i tada se nastavlja stanovanje u lošijim uslovima.                                                                   

Razlika pri izboru adekvatnih materijala u odnosu na izbor nekvalitetnih utiče ne samo na cenu gradnje, njen kvalitet i kasnije na troškove grejanja i klimatizacije objekata već i na udobnost stanovanja.

Odluka o načinu i kvalitetu ugradnje kao i o izboru materijala je na investitoru i dobro je da se osloni na mišljenje i savet arhitekata i majstora, koji izvode radove. Preporuka je da se pre gradnje sa ovom temom malo bolje upoznaju investitori kao i majstori – krovopokrivači. Da bi se ovakav scenario predupredio i rekonstrukcije izbegle, često je dovoljno pri izradi krova planirati neznatno veće izdvajanje za kvalitetne krovne membrane.

WABIS – Membrana Climateq®

WABIS – Membrana Climateq® PRO 210 FOCUS paropropusna folija - cena prihvatljiva za trajnost vašeg krova (Foto: Wabis)

Njihova pravilna i stručna ugradnja uz neophodnu krovnu opremu obezbediće znatno veću trajnost i funkcionalnost krova. Da bi se sprečilo curenje i prokišnjavanje, majstori treba uvek da posebnu pažnju obrate na mesta krovnih proboja (ventilacija, antene i sl.) kao i na krovne prozore i izlaze.

Treba uvek imati na umu da nije dovoljno da izolacija bude odgovarajuće debljine već je neizostavno važno da se obezbedi da uvek u toku trajanja krova bude suva i provetrena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;