INFONET-468X60-BANNER

Obnovljivi izvori energije - budućnost opštine Žabalj

18.11.2021. | eKapija

Cilj Opštine Žabalj je da do 2030. godine kompletnu energiju koju potroši, dobija iz obnovljivih izvora, najavio je prvi čovek opštine Uroš Radanović. Kako je rekao za eKapiju, već postoji interesovanje investitora za gradnju pogona koji bi proizvodili zelenu energiju u ovoj maloj opštini na jugoistoku Bačke koja nema industrijske zagađivače.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Jedna austrijska firma zainteresovana je za izgradnju reaktora na biomasu. Oni trenutno rade studiju izvodljivosti za taj projekat. Reaktor bi kao sirovinu koristio ostatke kukuruza koje bi Austrijanci otkupljivali od poljoprivrednika i od toga pravili metan, a od metana struju - otkriva Radanović.

Druga firma, iz Norveške, želi da izgradi solarnu elektranu u Žablju.

- Solarna elektrana bi se nalazila na većoj površini i investitori trenutno pregovaraju sa Ministarstvom poljoprivrede s obzirom da bi pogon bio izgrađen na besplatnom državnom zemljištu 7. klase - navodi predsednik Opštine Žabalj.

U okviru zelene agende, on ističe da već postoji i plan izgradnje fabrike vode i prečistača otpadnih voda u opštini, i da se na tome radi:

- Završili su projektovanje prečistača otpadnih voda za Žabalj i Đurđevo. Vrednost gradnje prečistača je procenjena na oko 4-5 mil EUR i za tu investiciju će opština aplicirati kod ministarstva, a realizacija će početi kad se obezbede sredstva. Kada je reč o fabrici vode, trenutno smo u postupku izrade projektno-tehničke dokumentacije za njenu izgradnju, jer moramo da obezbedimo kvalitetnu pijaću vodu za stanovništvo, s obzirom da je nam je voda u Vojvodini puna arsena. Međutim još uvek je u toku studija koja dosta dugo traje zbog analiza uzoraka iz arteških bunara koje se rade na dvonedeljnom nivou - objašnjava Radanović.

U opštini su u planu i dodatne investicije. Jedna od njih je gradnja mini pogona za reciklažu stakla koji uskoro počinje da pravi jedna mađarska firma, a takođe će se raditi i proširenje dve radne zone, na zahtev investitora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;