INFONET-468X60-BANNER

Unapređenje rada sistema svetlosne signalizacije u saobraćaju

09.11.2021. | N. I. | eKapija

Saobraćajne gužve u Beogradu jedan su od gorućih problema koji poslednjih godina otežava urbani život u prestonici. Nefunkcionalnost je posebno naglašena na frekventim raskrsnicama koje nemaju odgovarajuću svetlosnu signalizaciju zbog čega se stvaraju saobraćajni čepovi i velike gužve. U Gradu Beogradu na 687 sobraćajnih raskrnica, pešaćkih prelaza i drugih objekata saobraćaj je regulisan pomoću semafora. Od tog broja, 95% objekata je površinskog karaktera, a samo u užem gradskom jezgru koje obuhvata teritorije gradskih opština nalaze se 632 raskrsnice gde se saobraćaj reguliše semaforima.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Shodno navedenom, Gradska uprava raspisala tender za unapređenje rada svetlosne signalizacije i uspostavljanje integrisanog rada svih sistema adaptibilnog upravljanja u Beogradu. Kako se navodi u projektnom zadatku, pokretanje ovog obimnog projekta sprovodi se zbog toga što trenutno stanje svetlosne signalizacije ne odgovara realnim potrebama u saobraćaju.

- Ne postoji mogućnost vremenskog podešavanja rada svetlosnih signala u zavisnosti od trenutnih zahteva učesnika u saobraćajnom sistemu (pešaci, vozila javnog gradskog prevoza, biciklisti, vozila interventnih službi, putnička i teretna vozila), niti pod uticajem saobraćajnog zahteva u široj saobraćajno referentnoj zoni objekta. U većini slučajeva, svetlosna saobraćajna signalizacija nema mogućnost davanja prioriteta vozilima javnog gradskog prevoza i vozilima interventnih službi (vatrogasci, hitna pomoć i policija) - stoji u projektnom zadatku.

Projekat će obuhvatiti 322 saobraćajna objekta u užem centralnom gradskom području gde će biti uspostavljen centralizovan i daljinski kontrolisan sistem svetlosne signalizacije u saobraćaju.

- Uvođenjem savremenih sistema za upravljanje saobraćajnim tokovima, kao što su sistemi za adaptibilno upravljanje svetlosnom signalizacijom, koje se u okviru predmetne nabavke nastavlja, stvaraju se uslovi za podizanje stepena iskorišćenosti postojećih kapaciteta ulične mreže i njihovo fleksibilno prilagođavanje zahtevima saobraćaja u realnom vremenu, uz istovremeno povećanje nivoa bezbednosti korisnika i smanjenje negativnog uticaja motorizovanog saobraćaja na životnu sredinu - dodaje se u okviru projektnog zadatka.

Uspostavljanje moderne svetlosne signalizacije, prema namerama Gradske uprave, trebalo bi da zadovolji nekoliko ciljeva. Od povećanja bezbednosti u saobraćaju, efikasnijeg korišćenja ograničenih kapaciteta, do promovisanja veće upotrebe vozila gradskog prevoza koji će imati prednost kada se bude uspostavio novi sistem semafora.

Vrednost tendera iznosi 1.888.000.000 dinara, a rok za prijavu zainteresovanih učesnika je 15. decembar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;