INFONET-468X60-BANNER

Koliko možete da uštedite postavljanjem solarnih panela

16.09.2021. | eKapija

Ušteda

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost da se prijave na javni zahtev za finansiranje ugradnje solarnih panela, koji je pokrenut početkom septembra. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, poziv za građane biće objavljen početkom decembra.

Subvencije za ugradnju solarnih panela i prateće instalacije u porodične kuće za proizvodnju električne energije za ličnu upotrebu iznosiće 50% ukupne vrednosti radova.

Vlada Srbije donela je uredbu u kojoj se utvrđuju kriterijumi, okolnosti i metode za obračun potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača (prosumera) i dobavljača.

Koliko novca možete uštedeti?

Prema nekim procenama, tipična kućna potrošnja energije u Srbiji je oko 400 kVh, sa prosečnim računom od oko 3.500 dinara.

Ako prosečan potrošač instalira solarne panele snage 5kW na krov, koji u proseku proizvode najmanje 430 kWh u Srbiji, on će na kraju meseca platiti samo fiksne troškove od približno 700 dinara i uštedeti skoro 3.000 dinara mesečno, kako se navodi iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Solarni panel snage 5kW košta oko 4.000 EUR.

Građani za ugradnju solarnih panela navedene snage će potrošiti oko 2.000 EUR, s obzirom da polovinu investicije subvencionišu država i lokalna samouprava. To ulaganje će se isplatiti za otprilike 6,5 godina, nakon čega će građani u narednih skoro 20 godina imati minimalne troškove, s obzirom da plaćaju samo fiksne naknade.

Kupci-proizvođači imaće dvosmerno brojilo, što znači da će distributivnoj mreži isporučivati višak proizvedene energije kada to budu mogli, a energiju će uzimati iz mreže kada ne mogu stvoriti dovoljno za svoje potrebe. Ako na kraju meseca stvore više energije nego što potroše, taj iznos će preneti u naredni mesec.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;