INFONET-468X60-BANNER

Pušteno u rad postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru

30.06.2021. | B92

Za gradnju postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru koje je juče (29.06.2021) pušteno u rad, lokalna samouprava je izdvojila tri miliona evra, a 1,5 miliona je obezbeđeno donacijom Vlade Slovenije preko njihovog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj. Ukupna vrednost projekta je, dakle, 4,5 miliona evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Pored predstavnika opštine Čajetina svečanom otvaranju prisustvovao je i ambasador Republike Slovenije, predstavnici Centra za međunarodnu saradnju Republike Slovenije i predstavnici partnerske firme Hidroinženjering.

- Ovo je jedna u nizu kapitalnih investicija opštine Čajetina koja je uspešno završena i puštena u rad. Postrojenje će od sada prečišćavati otpadne vode, koje će iz postrojenja dalje ka Drinskom slivu teći čiste. Postrojenje ima ogroman značaj za opštinu Čajetina, za Zlatibor kao i za Srbiju jer ima za cilj da sve otpadne vode preradi i da u reku Obudovicu ispusti čistu vodu. Reka Obudovica se uliva u Crni Rzav, a on u Drinu tako da će ceo taj sliv biti zaštićen. Posebno je važno naglasiti da će podzemne i druge vode koje teku u blizini biti u potpunosti zaštićene - rekao je direktor JKP Vodovod Zlatibor.

Postrojenje za preradu otpadnih voda jedno je od najsavremenijih u ovom delu Evrope, a tome doprinosi i najsavremenija, automatizovana trafo-stanica koja je postavljena u krugu postrojenja.

- Zauzima mali prostor, jednostavna je i laka za montažu. Trafostanice na teren dolaze potpuno prefabrikovane, ispitane i spremne za instalaciju, a u jednom danu se završavaju svi radovi na ugradnji i puštanju trafostanice. Uz male dimenzije objekta i lako uklapanje u životnu sredinu, omogućen je bezbedan pristup pojedinim delovima opreme i jednostavnost rukovanja. Trafostanica je automatizovana, daljinski upravljiva i njome se manipuliše spolja. Ovaj standardizovani tipski testiran proizvod omogućava jednostavno, optimalno i bezbedno korišćenje mreže, dok upravljivi sistem obezbeđuje stabilnu mrežu i bilans između potrošnje i proizvodnje - rekao je Filip Paunović iz čačnske kompanije Tami Daf koji su bili angažovani na postavljanju ove trafo-stanice.

- Prioriteti su nam da širimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu na Zlatiboru i da održavamo postojeću kako na Zlatiboru tako i u Čajetini i trudimo se da to radimo ravnomerno. Jer u pojedinim trenucima mi imamo oko 50.000 gostiju i svi moraju biti usluženi - rekli su u ovoj opštini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;