INFONET-468X60-BANNER

Širi se pešačka zona u centru Beograda

25.06.2021. | Dejan Aleksić | Politika

Dve ulice za koje su još ranije okončani tenderi na red za obnovu stižu konačno 2022. jer grad želi da ugostitelji ovu sezonu normalno rade.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Nušićeva, ulica čuvena po kafedžijama i kafenisanju u toku radnog vremena, i Sremska, koja je veza Knez Mihailove i Zelenog venca, na red za detaljnu rekonstrukciju stići će sledeće godine. Kako za Politiku odseća glavni gradski urbanista Marko Stojčić, preduslovi za početak obnove ove dve centralne ulice odavno su ispunjeni. Ali, ističe, grad gleda da ovu sezonu ugostitelji, čiji je posao pogodio virus korona, mogu da normalno rade i izguraju je do kraja nesmetano. Naravno, tu se pre svega misli na bašte kafića u Nušićevoj ulici.

- Ideja je da, kao i kada smo radili Skadarliju, sa ugostiteljima vidimo kada je najbolje da se organizuje rekonstrukcija, kako bi njihov posao najmanje trpeo - precizira Stojčić.

Tenderi za izbor izvođača radova u Nušićevoj i Sremskoj sprovedeni su u toku prve polovine 2019.

Kako je ranije najavljivano, u Nušićevoj će uređenjem biti obuhvaćen prostor između Terazija i podzemnog prolaza na raskrsnici sa Dečanskom, uključujući prilaz Čumićevom sokačetu, kao i ulaz u Čavketov pasaž.

Saobraćaj u ovom delu Nušićeve ubuduće će, kako je svojevremeno navedeno u tenderskoj dokumentaciji, biti omogućen isključivo interventnim vozilima i vozilima za snabdevanje. Novoprojektovana ulica biće pešačka pa je zbog toga predviđeno ukidanje saobraćajnog prilaza za parkiranje u okviru tržnog centra Čumićevo sokače. Nušićeva će, kada se završe radovi, imati zonu za kretanje pešaka, zonu za dostavna i interventna vozila, zonu drvoreda i letnjih bašta. Površine će biti popločane kamenim, odnosno granitnim pločama, postojaće oko 17 visećih lampi i dekorativno osvetljenje drveća. Pojedini elementi imaće podne ugradne svetiljke, a ulaz u podzemni prolaz i prelazak u Čumićevo sokače biće posebno naglašeni odgovarajućim osvetljenjem. Prostor će biti ozelenjen sadnicama koje su otporne na gradske uslove.

Kada je reč o Sremskoj, plan je da se u dužini od 165 metara i na površini od 3.200 kvadrata srede elektro, telekomunikacione, vodovodne i kanalizacione instalacije, da se uradi hidroizolacija kod obližnjeg podzemnog prolaza. I u ovoj ulici će ubuduće prednost imati pešaci, a plan je i da se ona nivelaciono reši tako sa nesmetano otiču atmosferske vode.

Pošto je novim uređenjem ulice ona predviđena kao pešačka zona, za prikupljanje kišnih voda treba da se predvide poprečne rešetke (šlic kanali), istaknuto je u tenderskoj dokumentaciji u kojoj je kao uslov navedeno i da se postojeći šahtovi prilagode veličini i izgledu poklopaca kao u pešačkoj zoni Knez Mihailova. Rekonstrukcijom Sremske biće obuhvaćeni i prilazi ulicama Maršala Birjuzova, Kolarčevoj i Knez Mihailovoj. I u ovoj ulici asfalt će biti zamenjen kamenim pločama. Biće postavljene i pokretne žardinijere od kamena, poput onih u Knez Mihailovoj, kao i granitni kamenovi koji će služiti za blokadu prolaza u pešačku zonu. Biće postavljene i klupe sa kamenom bazom, hrastovom podlogom i nosačima od prohromskog lima, kao i korpe za otpatke od kamena i sa livenim obodom od bronze – takođe poput onih u Knez Mihailovoj.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;