Koliko daje država za zamenu stolarije?

22.06.2021. | B92

Prvi ugovori o zameni vrata i prozora, spoljnoj izolaciji kuća i stambenih zajednica, promeni kotlova za grejanje, biće sa građanima potpisani u avgustu. To je za TV Vesti izjavio Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

On je rekao da su, donošenjem seta zakona iz oblasti rudarstva i energetike stvoreni uslovi za realizaciju projekta kojim će se smanjiti potrošnja električne i toplotne energije, navodi se u saopštenju ministarstva.

Zakonom o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti predviđeno je formiranje Uprave za energetsku efikasnost, preko koje će se obezbediti i dodatna sredstva za finansiranje projekta, kazao je Lakićević.

Posle potpisivanja ugovora sa Ministarstvom, što će biti ove nedelje, lokalne samouprave će raspisati dva javna poziva.

- Jedan za kompanije koje će učestvovati u radovima, a drugi prema zainteresovanim građanima. Ministarstvo i lokalna samouprava obezbeđuju 50 odsto, a drugu polovinu plaćaju građani, što je za prosečan stan oko 50.000 dinara - poručio je državni sekretar.

To je oko 430 evra, što je daleko manji iznos od prvobitno najavljivanog - 750 evra.

Građani treba, tvrdi, kada lokalne samouprave naprave spisak kompanija, da odaberu jednu i onda se prijavljuju opštini.

- Jedan od uslova za kompanije je da garantuju cene dok se bude sprovodio program. Takođe, moći će da se prijave i stambene zajednice, za šta će biti potrebna odluka većine stanara. Više od 60 lokalnih samouprava ispunjava uslove za ovaj projekat, bilo je veliko interesovanje, znatno više nego što smo očekivali. Očekujemo da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu - rekao je Lakićević.

On je dodao da će Ministarstvo i Uprava, koja će biti formirana tokom jula, pružiti svim lokalnim samoupravama neophodnu pomoć u realizaciji projekta.

 
Share |

Komentari: 1

BISERKA 13.09.2021 21.12.42

Drago mi je sto se radi u unapredjenju energije i energetske efikasnosti. To ce biti za svako domacinstvo velika usteda toplotne energije bice zagadjivanje manje disacemo punim plucima. Pozdrav. Bravo

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...