INFONET-468X60-BANNER

Srbija ima mogućnost i potrebu za više vetroparkova

11.06.2021. | J. J. Baljak | Novosti

Za devet godina, koliko Srbija koristi energiju vetra za proizvodnju struje, u našoj zemlji podignuto je osam vetroparkova, sa preko 140 turbina, čija je ukupna instalisana snaga 398 megavata. Oni, zasada, imaju tek nešto manje od 15 odsto udela u proizvodnji zelene energije kod nas, ali bi ta slika u narednim godinama trebalo drastično da se poboljša, jer je interesovanje stranih kompanija za ulaganje u tu oblast ogromno.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Trenutno je u razvoju više projekata, čija ukupna snaga premašuje četiri gigavata. To je čak deset puta više od snage postojećih vetroparkova i značajno više od ukupnog kapaciteta zelene energije kod nas, koji iznosi 2,9 gigavata. Vrednost tih potencijalnih investicija meri se milijardama evra, ali će vreme pokazati da li će baš sve biti i realizovane.

- Planovi su veoma ambiciozni, ali treba biti realan i sagledati kvalitet tih projekata i ozbiljnost investitora. Svakako, Srbija ima dosta slobodnog kapaciteta, kao i potrebe za zelenom energijom, što je jasan poziv brojnim svetskim kompanijama da ovde ulažu - rekla je za Novosti, Danijela Isailović, menadžer udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije.

Najpoželjnije mesto za gradnju je košavsko područje Južnog Banata, gde je dosad investirano 800 miliona evra. Upravo u okolini Vršca, Kovačice, Alibunara i Kovina - nalaze se svi vetroparkovi u našoj zemlji, dok kod Tutina radi jedna, a kod Kule tri vetroturbine. Zadovoljni investicionim ambijentom, njihovi vlasnici uveliko rade na proširenju svojih kapaciteta, a sve je više projekata koji se razvijaju i van Vojvodine.

- Prvi sledeći vetropark u izgradnji mogao bi da bude "Kostolac", kapaciteta 66 megavata, čiji je vlasnik EPS. Izraelska kompanija, koja kod Kovačice već ima istoimeni vetropark, u procesu je dobijanja građevinske dozvole za VP "Pupin" - dodaje Isailovićeva.

Izgradnja vetroparkova ima veliki značaj i za lokalne samouprave, na čijim teritorijama se nalaze. Osim što ubiraju porez na imovinu, koji samo u Opštini Kovačica iznosi skoro pola miliona evra godišnje, dobijaju i brojne druge donacije. Osnivači udruženja OIE Srbija - vetroparkovi kod Kovina, Kovačice i Alibunara, obavezali su se i da opštinama uplaćuju po dva odsto profita od rada tih elektrana, a taj novac mora biti namenski utrošen.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;