INFONET-468X60-BANNER

Najveće solarno postrojenje u Austriji u vlasništvu građana

11.06.2021. | B92

Bečko gradsko energetsko preduzeće 2012. godine pustilo je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana. Kupovinom vaučera u iznosu od 250 evra građani austrijske metropole mogu se uključiti u finansiranje najnovijeg takvog postrojenja u Beču koje je ujedno i najveće solarno postrojenje u Austriji.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U martu 2021. godine u bečkom okrugu Donauštat u rad je puštena najveća solarna elektrana u Austriji. Postrojenje snage 11,45MW prostire se na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 fudbalskih terena. Godišnje će proizvoditi više od 12GWh energije, a pomoću više od 25.000 solarnih modula smanjivaće emisiju ugljen-dioksida u Beču za oko 4.200 tona te će uvelike pridoneti očuvanju okoline u austrijskoj prestonici, prenosi Bug.

Od ovog velikog projekta ubuduće će moći profitirati i građani Beča koji će kupovinom vaučera u iznosu od 250 evra moći da sudeluju u finansiranju. Tako će Beč dobiti 28. solarnu elektranu u vlasništvu građana.

Trenutno se na prodaju nudi 5.000 paketa vaučera, a njihovom kupovinom vlasnici ostvaruju pravo na godišnje vaučere za električnu energiju na razdoblje od pet godina koje mogu iskoristiti na račune za struju bečkog gradskog preduzeća za snabdevanje energijom Wien Energie. Visina tih vaučera zavisi od količine energije koju proizvede solarna elektrana. Svakom paketu fiktivno je dodeljen solarni modul nominalne snage 300Wp, a obračunava se njegova godišnja proizvodnja.

Minimalna zajamčena proizvodnja iznosi 312kWh godišnje, što otprilike odgovara iznosu od 53 evra te vlasniku donosi oko dva posto profita godišnje. No, u slučaju da solarna elektrana proizvede više energije od toga, u skladu s tim povećaće se i profit. Pomoću blokčejn tehnologije cela je solarna elektrana digitalizovana, a svakom je modulu dodeljen jedinstven broj, što proizvodnju čini potpuno transparentnom.

Bečko preduzeće Wien Energie velik potencijal vidi i u novim poslovnim modelima. Tako bi ubuduće trebalo da postoji i mogućnost da građani koji su uložili u solarne module ne dobijaju samo vaučere za struju, već bi je mogli i direktno koristiti, na primer, za punjenje e-automobila.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;