Kraj radova u Skadarliji

29.04.2021. | Š. Marović | Novosti

Poslednja faza rekonstrukcije Skadarske ulice posle skoro tri godine završava se danas (29.04.2021) tako da će boemska četvrt za praznike goste dočekati obnovljena. Kako je i najavljeno u februaru, neimari su tri meseca radili na postavci kaldrme, jednog od najbitnijih obeležja autentičnosti "boemske četvrti".

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Uspeli smo da ispunimo obećanje dato u februaru da će treća faza rekonstrukcije Skadarske ulice, na potezu od česme do restorana "Tri šešira", biti završena do 1. maja - istakao je za Novosti gradski urbanista Marko Stojčić.

- Izvršili smo veliki pritisak na izvođače radova kako bi posetioci mogli nesmetano da se kreću što pre, a ugostitelji postave bašte restorana. Sitne finese biće odrađene danas, a večeras će Skadarlija biti predata Beograđanima i gostima prestonice na korišćenje.

Kako bi se zaokružila rekonstrukcija ulica koje gravitiraju ka Skadarliji, potrebno je da se završi posao u Gospodar Jevremovoj ulici, od Francuske do Skadarske. Time će se zaokružiti uređenje svih okolnih ulica, pošto su ranije novo ruho dobile Zetska, Emilijana Josimovića, Simina i Strahinjića bana.

Rekonstrukcija je zahtevala uređenje 3.200 kvadrata prostora, pa su u tu svrhu sređeni kaldrma i trotoari. Zamenjene su sve podzemne instalacije, demontirana su i 24 stuba javne rasvete, a na njihovom mestu sada se nalazi moderan sistem dekorativnog osvetljenja.

Skadarlija je postala bogatija za 30 stabala lipe, koje će oplemeniti čitav prostor.

- Moram posebno da se zahvalim i pohvalim gradska preduzeća jer su u predviđenom roku uspela da završe sve poslove i to je dokaz koliko su efikasni - kaže Stojčić.

Ugostitelji još nisu postavili bašte, ali će morati da poštuju pravila koja važe za Skadarsku ulicu, a to podrazumeva i postavljanje nadstrešnica, u skladu sa katalogom urbanog mobilijara. Biće strogo zabranjeno zatvaranje bočnih stranica, zastakljivanje bašta, kao i podizanje nekih krovnih konstrukcija.

Uređenje čuvene četvrti počelo je u julu 2017. godine, kada je završena Skadarlijska česma, dok je kaldrma neimare dočekala 16. oktobra iste godine. Gradski oci su kao rok za završetak isticali proleće 2018, što je prolongirano bezbroj puta, pa je rekonstrukcija turističkog simbola prestonice posle tri i po godine konačno privedena kraju.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...