INFONET-468X60-BANNER

U Indiji srušen neboder zbog kršenja ekoloških propisa

13.01.2020. | BBC

Vlasti na jugu Indije srušile su dva luksuzna stambena kompleksa koja su se nalazila na obali jezera jer su kršila propise vezane za životnu sredinu. Stanovnici nebodera u Kerali posmatrali su kako im domovi i investicije nestaju u sekundi, jer je Vrhovni sud prošle godine naredio njihovo rušenje zbog kršenja ekoloških propisa vezanih za priobalna područja.

U subotu (11.01.2020) prvo je srušen kompleks “H2O Holy Faith” u okviru koga se nalazilo 90 stanova. Bilo je potrebno samo nekoliko sekundi da se zgrada od 19 spratova uništi u kontrolisanoj imploziji. Nakon toga srušene su i kule bliznakinje “Alfa Serene”.

Stanovnici porušenih stambenih objekata izjavili su da je previše bolno gledati kako im ruše domove pred očima a da za to oni nisu krivi već neko drugi.

Telo za upravljanje obalskim zonama Kerale (KCZMA) oformljeno u cilju sprečavanja degradacije obalskih i morskih područja, došlo je do saznanja da su dozvolu za izgradnju zgrada dali lokalni zvaničnici bez njegovog odobrenja. KCZMA je saopštila da je lokacija gde su se nalazili stambeni kompleksi, u opštini Marad, kritično područje u okviru koga nije dozvoljena nova gradnja.

U okviru ovih stambenih objekata mnogi bankari, direktori i bogati penzioneri našli su svoj dom. Cena luksuznih stanova u ovim kompleksima bila je veoma visoka i imala trend rasta.

Međutim, u maju, prošle godine, Vrhovni sud je doneo odluku i naložio rušenje zgrada ocenjujući da su narušeni građevinski propisi. Zaključeno je da se radi o nelegalnoj gradnji, koja predstavlja “veliki gubitak” za životnu sredinu. Osvrnuli su se i na poplave iz 2018. u Kerali, navodeći da su one bile posledica degradiranja životne sredine i nelegalnog zauzimanja priobalnih područja.

Neki stanovnici su nakon presude odbijali da napuste svoje domove, ali su im isključeni voda i struja u zgradama, ne ostavljajući im drugi izbor nego da odu. Vlada je naredila da se isplati "privremena odšteta" u iznosu od oko 35.000 dolara “pogođenim” stanovnicima, prema izveštajima lokalnih medija. Prema izjavi jednog od stanara koji je 2006. kupio stan za današnjih 70.000 dolara, cena u međuvremenu vrtoglavo je skočila, pa je prošle godine jedan od njegovih suseda prodao svoj stan za 176.000 dolara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;