INFONET-468X60-BANNER

Da li će biti zabranjena gradnja na Kalemegdanskom rtu?

24.10.2019. | M. S. - S. V. | Novosti

Kalemegdanski rt mogao bi da se nađe pod dodatnom zaštitom ukoliko se usvoji predlog uredbe o studiji očuvanja ovog spomenika prirode, koji je na javnom uvidu do 6. novembra. Ministarstvo za zaštitu životne sredine predložilo je usvajanje uredbe u cilju očuvanja sedimenata koji su prirodna retkost i jedinstveni ostatak mediteranskog stadijuma - najstariji u istoriji Panonskog mora. Ako se usvoji ova uredba, na području Kalemegdanskog rta biće zabranjena gradnja.

Kalemegdan (www.pixabay.com)

- Na potezu Kalemegdanskog rta zabranjuje se izgradnja objekata za turistički smeštaj i ugostiteljstvo i energetskih objekata, sadnja materijala koji bi svojom visinom mogao da umanji vidnu površinu profila - navodi se u predlogu uredbe. - Takođe, neće biti dozvoljeno modeliranje terena, gradnja i dograđivanje objekata koji nisu u funkciji prirodnog i kulturnog dobra.

Predložena površina za zaštitu je oko 14,7 hektara. Od toga, za drugi stepen zaštite predložena su 3,42 hektara padine između Donjeg i Gornjeg grada sa Barutanom i Mitropolitovim domom, dok bi ostatak površine bio pod trećim stepenom zaštite.

Prema ovom predlogu, spomenik prirode poveriće se na upravljanje Zelenilu Beograd. Građani će uvid u dokument moći da ostvare putem sajta Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kao i u prostorijama nadležnog ministarstva. Primedbe se mogu dostaviti Ministarstvu, a javna rasprava zakazana je 15. novembar u prostorijama Gradske uprave Beograda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;