INFONET-468X60-BANNER

Uskoro počinje obnova "Pobednika"

31.07.2019. | B. Borisavljević | Novosti

Rekonstrukcija spomenika "Pobednik" biće poverena Privrednom društvu za izgradnju, obnavljanje i rekonstrukciju građevinskih objekata Koto d.o.o. i Zoranu Kuzmanoviću, odnosno PR umetničkoj radionici Kuzman iz Smedereva, otkrila je za Novosti Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Sa izvođačima radova, koji su izabrani na javnom tenderu, potpisan je ugovor.

"Pobednik" (www.pixabay.com)

Kako bi počelo sređivanje jednog od simbola prestonice, koji je u veoma lošem stanju, potrebna je dozvola Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture. Novac je već obezbeđen i Grad je za te namene izdvojio oko 26 miliona dinara. Ako sve bude teklo po planu, radovi bi trebalo da počnu u drugoj polovini avgusta. Rok za završetak je šest meseci, tako da bi čuvena skulptura Ivana Meštrovića na proleće trebalo konačno da zablista u punom sjaju.

Oštećenja bronzane skulpture, njene veze sa plintom i kamenim postamentom su utvrđena još 1989. godine, ali je sanacija bila svedena na čišćenje, zapunjavanje pukotina i zaštitu. Eksperti smatraju da prava sanacija ovog dela spomenika zahteva zamenu kamenih blokova ispod nogu "Pobednika", demontažu bronzane skulpture i obnavljanje veza između postamenta i skulpture.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;