INFONET-468X60-BANNER

„Zavarivaču“ treba da pomogne država - Radnici traže šest neisplaćenih plata i doprinose za dve godine

08.03.2010. | Veselin Pešić | Blic

U vranjskom „Zavarivaču“, u kojem zbog šest neisplaćenih zarada od 8. februara štrajkuje 505 radnika, situacija se dramatično pogoršava i još se ne naziru rešenja za poslovnu konsolidaciju posrnule firme. Zbog neplaćenih računa „Zavarivaču“ je 24. februara isključena struja.

Radnici traže šest neisplaćenih plata i doprinose za dve godine

Preduzeće je danima odsečeno od sveta jer ne rade telefoni. Što je još gore, blokada žiro-računa onemogućava isplatu zaostalih plata i obavljanje drugih finansijskih transakcija. Radnici, koje predvode Samostalni sindikat i UGS “Nezavisnost”, ne odstupaju od šest socijalnih zahteva, od kojih je najznačajniji da poslodavac, šabačka kompanija “Galeb grup” do kraja aprila isplati plate.

Predsednik Samostalnog sindikata Stevan Rac kaže da radnike izdaje strpljenje i da predstoje radikalnije mere ukoliko poslodavac ne ispuni zahteve.

– Radnici su na nedavnom zboru potvrdili da ne odustaju od zahteva. Nismo zadovoljni privatizacijom, naročito zbog toga što novi većinski vlasnik u toku prošle godine nije obezbedio nijedan značajniji poslovni aranžman. Zbog loše privatizacije obratili smo se resornoj agenciji u nastojanju da na terenu kontroliše kako se sprovode odredbe kupoprodajnog ugovora. Naša glavna primedba je da poslodavac ne održava kontinuitet proizvodnje, prekomerno se zadužuje i ne obezbeđuje nove poslove. S poslodavcem nastojimo da pregovorima dođemo do mirnog rešenja – rekao je Rac.

Od “Galeb grupe” radnici još zahtevaju uplatu doprinosa za penziono, invalidsko i zdravstveno osiguranje za protekle tri godine, isplatu bolovanja preko 30 dana, zaostalih putnih troškova, jubilarnih nagrada i regresa.

Predsednik kompanije “Galeb grup” Radoslav Veselinović ističe da su radnici izmanipulisani i da država ne treba da dozvoli “da nekada uspešna firma postane stečajna masa i deo istorije”. On je upozorio da predstavnici oba sindikata nisu imali dovoljno sluha za realnu situaciju u “Zavarivaču”.

– Zbog poremećaja u poslovanju banke, su kredite proglašavale dospelim. Dobavljači insistiraju na naplati potraživanja i odbijaju da isporučuju repromaterijal. Kupci odustaju od ranije obećanih i ugovorenih poslova i sve to firmu vodi u stečaj. Potrebno je “Zavarivaču” ponuditi neke od većih infrastrukturnih projekata u Srbiji, koji bi zaposlili sve kapacitete. Zbog značaja firme i kapaciteta godišnje prerade 250.000 tona čelika, neophodna je hitna finansijska pomoć – naglasio je Veselinović.

Rukovodstvo smatra da je konsolidacija moguća ukoliko se “Zavarivaču” obezbedi kredit na duži rok sa grejs periodom otplate. Traže i otpis dugova za poreze i doprinose, kao i bespovratnu finansijsku pomoć. Čelnici su ubeđeni da pomoć resornih ministarstava, državnih organa i lokalne samouprave i kooperativnost sindikata mogu da budu presudni u ozdravljenju firme.

– Na zakašnjenje u isplati zarada uticali su nedostatak posla zbog svetske ekonomske krize, gubitak reputacije zbog loše obavljenih nekih ranijih poslova, zastarela oprema, višak zaposlenih, nasleđena visoka zaduženost i nemogućnost povlačenja novih kredita – rekao je Petar Mirković, predsednik Upravnog odbora u “Zavarivaču”.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;