INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Restitucija koči proširenje ulica

31.01.2019. | S. B. Milošević | Novosti

Uskim, a prometnim ulicama žitelji naselja Stepa Stepanović voze otkad su se ovde doselili. Najveći problem su im gužve u ulicama Crnotravskoj i Save Maškovića. U jutarnjem i popodnevnom špicu ovde je kao u košnici, pa im je uključenje i isključenje u i iz Bulevara oslobođenja kao noćna mora. Nažalost, rešenja još zadugo neće biti, i to zbog nerešenih imovinskopravnih pitanja.

Proširenje Ulice Save Maškovića, naime, planirano je izgradnjom Spoljne magistralne tangente (SMT), odnosno u sklopu deonice Borska - petlja „Lasta", duge skoro pet kilometara. Ova saobraćajnica obuhvata potez od Borske ulice, preko Save Maškovića, pored naselja Stepa Stepanović i Braće Jerković do auto-puta i petlje „Lasta". Planirano je i da se napravi priključak iz naselja na ovu buduću magistralu, kojom se ukida Kružni put. Tako bi žitelji „Stepe", po izlasku iz naselja, vozili ulicom koja bi po planu trebalo da ima po dve saobraćajne trake. Ipak, zbog procesa restitucije, gradnja SMT je na dugom štapu.

Građevinske parcele za sve sektore deonice formirane su još pre dve godine, ali se građevinska dozvola ne može dobiti dok se ne reše imovinskopravni odnosi. Za to je zadužena Opština Voždovac.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Republički geodetski zavod forimirao je tri građevinske parcele zarad izgradnje ove saobraćajnice - kažu u Odeljenju za imovinskopravne odnose Opštine Voždovac. - Građevinska parcela jedan sastoji se od 19 građevinskih parcela i do sada su imovinski odnosi rešeni za njih 17. Za jednju od njih doneto je rešenje o eksproprijaciji, ali je Agencija za restituciju parcelu vratila naslednicima ranijeg vlasnika. I za drugu parcelu pred Agencijom za restituciju još se vodi postupak vraćanja zemlje naslednicima.

Iz Opštine Voždovac, za Novosti, kažu i da se u sklopu druge građevinske parcele nalazi 30 parcela, a imovinskopravni odnosi rešeni su za 28.

- Oko jedne parcele i dalje se vodi postupak pred Agencijom za restituciju. Za drugu parcelu postupak je u toku. Imovinskopravni odnosi rešeni su i za 35 parcela, od 38, koliko čini treću građevinsku parcelu za gradnju deonice Borska - petlja „Lasta". Za dve parcele postupak nije okončan. Na trećoj parceli, sporan je upis vlasništva nad zemljištem i objektima, pa je u toku sudski postupak. Tek po odluci suda možemo da donesemo rešenje o eksproprijaciji - kažu iz Opštine.

Stanarima ovog naselja obećan je i izlaz na Ulicu vojvode Stepe. Zemljište kroz koje put treba da prođe je prazno, a pojedine parcele su u državnom vlasništvu i vlasništvu JKP Zelenilo Beograd. Zato žiteljima nije jasno kako ni ovaj izlaz iz naselja već godinama ne može da im se izgradi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;