INFONET-468X60-BANNER

Na stambenim zgradama još stoje radioaktivni gromobrani

20.12.2018. | Suzana Lakić | Blic

Na 66 stambenih zgrada širom Srbije i dalje stoje radioaktivni gromobrani, koji su zakonom zabranjeni 2009, a koji zbog štetnog zračenja mogu ozbiljno da ugroze živote ljudi.

Ugradnja radioaktivnih gromobrana u Srbiji zabranjena je zakonom pre devet godina, a rok za njihovo skidanje istekao je u maju 2014. Ipak, od ukupno 3.400 ovakvih konstrukcija, koliko ih je u Srbiji postavljeno u proteklih nekoliko decenija, zbog nedostatka novca za njihovo skidanje danas je na zgradama i dalje 720 radioaktivnih gromobrana.

Njih 66 nalazi se na useljenim stambenim objektima, a najviše ih ima u Mladenovcu, čak devet, zatim u Novom Pazaru (sedam), Priboju i Subotici (po šest), u Somboru i Paraćinu (po četiri).

Stambene zgrade su, inače, prve na spisku sa kojih će biti skinuti gromobrani, a novac je obezbedila Agencija za jonizujuća zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije. Sa raspoloživih 11,5 miliona dinara ova državna institucija bi mogla da skine gromobrane sa 35 do 40 zgrada, dok bi preostalih dvadesetak mogla da skine u saradnji sa opštinama na čijoj teritoriji se opasni gromobrani i nalaze.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Svesni opasnosti, ali i imajući u vidu odluku da ušteđena sredstva preusmerimo na skidanje radioaktivnih gromobrana, to nam je sada jedan od prioritetnih zadataka. Pre tri godine radioaktivnih gromobrana je bilo i po školama, vrtićima, studentskim i staračkim domovima, ali smo ih u međuvremenu skinuli, uskladištili i postavili nove. Sada idemo dalje. Na redu su stambeni objekti, a nije isključeno da ćemo se vremenom pozabaviti i radioaktivnim gromobranima na poljoprivrednim i industrijskim obejktima, među kojima je najviše firmi u stečaju i restrukturiranju - kaže izvor Blica iz resorne agencije.

Radioaktivni gromobrani postavljani su u periodu od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka. Smatralo se da su veoma efikasno sredstvo za odbranu od udara groma. Ovi izvori zračenja u to vreme nisu evidentirani i relativno često su nalaženi na komunalnom otpadu. Nepropisno uskladišteni radioaktivni gromobrani predstavljaju, međutim, veliku pretnju po životnu sredinu i zdravlje građana, ocenjuju u Agenciji za jonizujuća zračenja.

Radioaktivni gromobrani nisu opasni ako se nalaze na krovovima i stubovima. Ako se, međutim, ne nalaze na predviđenom mestu, mogu predstavljati opasnost po životnu sredinu jer njihovo fizičko oštećenje dovodi do kontaminacije okoline.

Najveću opasnost predstavlja neovlašćeno i nestručno uklanjanje ovih gromobrana, jer tada može doći do nepotrebnog izlaganja jonizujućem zračenju i onih koji ga uklanjaju, ali i onih koji se nađu u njegovoj blizini. U Srbiji se dešavalo da građani skinu gromobran i stave ga u potkrovlje ili podrum, što znači i automatsko štetno zračenje okoline. Štetno zračenje u dužem periodu može biti uzrok i kancerogenih bolesti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;